ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

08.04.2016

Newsletter

Επιστολή στον Πρωθυπουργό για τα Λεωφορεία

Επιστολή προς τον πρωθυπουργό, τους αρχηγούς όλων των πολιτικών κομμάτων αλλά και τους εμπλεκόμενους υπουργούς έστειλε ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου μας Μιχάλης Ζορπίδης, με αφορμή την διάταξη νομοσχεδίου που επιτρέπει τη μεταφορά προσφύγων με λεωφορεία του ΚΤΕΛ.
Στην επιστολή τονίζεται ότι η δυνατότητα αυτή είναι παράνομη, με βάση το ισχύων νομικό πλαίσιο λειτουργίας των ΚΤΕΛ και δεν αποτελεί τίποτε παραπάνω από ένα ρουσφέτι προς το χώρο αυτό.

ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ ΟΛΟ ΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΤΗΣ ΕΠΙΣΤΟΛΗΣ


Αξιότιμε κύριε Πρωθυπουργέ, Κυρίες και Κύριοι Αρχηγοί των Κομμάτων, Κυρίες και Κύριοι Υπουργοί, Κυρίες και Κύριοι Βουλευτές.
 
Το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης ως φορέας όλων των επαγγελματιών και δη των τουριστικών γραφείων και των επιχειρήσεων τουριστικών λεωφορείων της χώρας επιθυμούμε να διαμαρτυρηθούμε εντόνως για το γεγονός ότι με το άρθρο 80 του Σχεδίου Νόμου «Οργάνωση και Λειτουργία Υπηρεσίας Ασύλου, Αρχής Προσφύγων, Υπηρεσίας Υποδοχής και Ταυτοποίησης….. και άλλες διατάξεις», το οποίο κατετέθη χθες στη Βουλή προς συζήτηση και ψήφιση, επιτρέπεται στα λεωφορεία των ΚΤΕΛ να πραγματοποιήσουν το έργο της μεταφοράς προσφύγων.
 
Σύμφωνα με τα άρθρα 1 & 4 Ν. 711/77 «Περί Ειδικών Τουριστικών Λεωφορείων» ορίζεται ότι «Το μεταφορικό έργο που πραγματοποιείται, κατ’ αποκλειστικότητα, από τα ειδικά τουριστικά λεωφορεία δημόσιας χρήσης συνίσταται στη μεταφορά προσχηματισμένης ομάδας προσώπων και αποσκευών, απαγορευμένης της με οποιοδήποτε τρόπο εκτέλεσης του συγκοινωνιακού έργου των τακτικών αστικών και υπεραστικών επιβατικών γραμμών ως εξής...» και «Το μεταφορικό έργο της παρ. 1 διενεργείται από δημόσιας χρήσης Τουριστικά Λεωφορεία που τίθενται σε κυκλοφορία από επιχειρήσεις τουριστικών γραφείων ή Τουριστικές Επιχειρήσεις Οδικών Μεταφορών (Τ.Ε.Ο.Μ.)...»
 
Είναι, επομένως, απαράδεκτο κατά παρέκκλιση του Ν.711/77 και Ν.2963/2001 καταχρηστικά να δίνεται στα ΚΤΕΛ το δικαίωμα μεταφοράς προσφύγων ως «ρουσφέτι», όταν αυτή η μεταφορά ΔΕΝ αποτελεί τακτική αστική και υπεραστική επιβατική γραμμή που θα ανετίθετο βάσει του Ν.2963/2001 στα ΚΤΕΛ, αλλά είναι αποκλειστικό έργο των τουριστικών λεωφορείων ΔΧ της χώρας, για τα οποία υφίσταται υπερεπάρκεια οχημάτων στο σύνολο της Επικράτειας και άρα σε καμία περίπτωση δεν δικαιολογείται η επίκληση επείγουσας ανάγκης για την χρήση λεωφορείων των ΚΤΕΛ.
 
Κύριε Πρωθυπουργέ, το Ελληνικό Κράτος επί σειρά ετών αναζητεί δικαιολογίες για να εξυπηρετεί τα ΚΤΕΛ και να τους δίνει έργο που έχει κατοχυρωθεί με σειρά νόμων και δικαστικών αποφάσεων από τα τουριστικά λεωφορεία, χωρίς αντίστοιχα να επιτρέπει στα τουριστικά λεωφορεία να πραγματοποιήσουν συγκοινωνιακό έργο, το οποίο έχει δοθεί με απευθείας ανάθεση στα ΚΤΕΛ και δεν το έχει απελευθερώσει παρά τις συνεχείς ενέργειες όλων, την ψήφιση του Ν.3919/2011 περί κατάργησης των αδικαιολόγητων περιορισμών στην πρόσβαση και άσκηση επαγγελμάτων, ακόμα και του ΟΟΣΑ. Άρα, αν κατ’ εξαίρεση τους δίνεται έργο μεταφοράς προσφύγων για έξι μήνες- όπως το άρθρο 80 του εν λόγω σχεδίου νόμου εισηγείται - αντίστοιχα προτείνουμε ότι θα έπρεπε να δοθεί δικαίωμα για το ίδιο διάστημα και στα τουριστικά λεωφορεία να πραγματοποιήσουν το συγκοινωνιακό έργο των ΚΤΕΛ, ώστε να καλύψουν το κενό που θα δημιουργηθεί στις υπεραστικές γραμμές από τη χρήση λεωφορείων των ΚΤΕΛ για τους πρόσφυγες.
 
Σε κάθε περίπτωση ο κλάδος των επαγγελματιών των τουριστικών γραφείων και των τουριστικών λεωφορείων είναι ανάστατος και απίστευτα θιγόμενη, αφού καταστρατηγείται η υπάρχουσα νομοθεσία περί μεταφοράς επιβατών, προσφύγων εν προκειμένω.
 
Η μεταφορά προσφύγων αποτελεί νομοθετικά αποκλειστικό έργο των τουριστικών λεωφορείων ΔΧ της χώρας το πραγματοποιούμε από την πρώτη στιγμή που ξέσπασε η προσφυγική κρίση, το οποίο τώρα υφαρπάζεται τεχνηέντως από τα ΚΤΕΛ με την επιχειρούμενη «νομιμοποίηση» του έργου με την επίφαση της έκτακτης ανάγκες. Τα τουριστικά λεωφορεία, άλλωστε, είναι τα μόνα που μπορούν αξιόπιστα να ανταποκριθούν άμεσα και με οποιαδήποτε διαθεσιμότητα απαιτηθεί στο έργο αυτό οπουδήποτε στην Ελλάδα, καθώς ο αριθμός τους ξεπερνά τις 7.500.
 
Παράλληλα, ως Επιμελητήριο διαμαρτυρόμαστε έντονα για την νέα φορολόγηση που επίκειται στο πετρέλαιο κίνησης, που θα δημιουργήσει νέες αυξήσεις στις μεταφορές αλλά και σε όλους τους κλάδους των επαγγελματιών.
 
Κύριε Πρωθυπουργέ, κυρίες, κύριοι το εν λόγω άρθρο 80 που επιτρέπει στα ΚΤΕΛ τη διενέργεια μεταφοράς προσφύγων φρονούμε ότι είναι απαράδεκτο και ενάντια στην ισχύουσα νομοθεσία, σας καλούμε δε να το αποσύρετε άμεσα, όπως επίσης σας καλούμε να προχωρήσετε επιτέλους νομοθετικά βάσει των Ευρωπαϊκών νομοθεσιών και στην απελευθέρωση των επιβατικών μεταφορών στην Ελλάδα, όπως τούτο άλλωστε ισχύει σε όλο το κόσμο εκτός από την χώρα μας.

Ημερολόγιο εκδηλώσεων

Ιούνιος
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
   
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
  

NEWSLETTER