ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Δελτία τύπου ΕΕΘ

15.01.2023

Δελτία τύπου ΕΕΘ

Ετήσιο Δείπνο ΕΕΘ και συγκίνηση για τα 17 χρόνια προεδρίας του Μιχάλη Ζορπίδη

Μέσα σε έντονα εορταστικό κλίμα πραγματοποιήθηκε, όπως εδώ και 17 χρόνια, το δεύτερο Σάββατο κάθε νέου έτους, το ετήσιο δείπνο του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης και η κοπή της παραδοσιακής Βασιλόπιτας, το Σάββατο 14 Ιανουαρίου, σε αίθουσα του ξενοδοχείου Nikopolis.

Η ατμόσφαιρα φορτίστηκε συγκινησιακά όταν προβλήθηκε ένα 12λεπτο βίντεο με τα 17 χρόνια πορείας του προέδρου Μιχάλη Ζορπίδη στο «τιμόνι» του φορέα και όσα σημαντικά πέτυχε ο ίδιος, τα μέλη της διοίκησης και οι εργαζόμενοι, όλα αυτά  τα χρόνια.
Κατά την διάρκεια της ομιλίας του ο κ. Ζορπίδης αναφέρθηκε στην απόφαση του να μην συμμετέχει στις επόμενες επιμελητηριακές εκλογές. «Εγώ έχω αποφασίσει να αποχωρήσω από το επιμελητήριο και να παραδώσω τη σκυτάλη στη νέα γενιά. Αυτό όμως δεν σημαίνει πως δεν θα συνεχίσω να στηρίζω όσο μπορώ τον θεσμό του επαγγελματία», τόνισε χαρακτηριστικά.
Αναφερόμενος στην οικονομική διαχείριση του ΕΕΘ, ο κ. Ζορπίδης θύμισε, ότι όταν ανέλαβε πρώτη φορά ως πρόεδρος, το ταμειακό αποθεματικό ήταν 4,5 εκατ. ευρώ, ενώ σήμερα, παρά το κούρεμα 4 εκατομμυρίων ευρώ το 2012, ανέρχεται στα 10 εκατομμύρια περίπου, καθιστώντας το, ένα από τα πιο εύπορα επιμελητήρια της χώρας.
Ωστόσο, σημείωσε πως ποτέ δεν υπολογίστηκε το οικονομικό κόστος για κάτι που θα στήριζε την αγορά, τα μέλη και την πόλη.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα, η δωρεά ύψους 100.000 ευρώ που έδωσε το ΕΕΘ στο Π.Γ.Ν.Θ. ΑΧΕΠΑ, για την δημιουργία πτέρυγας covid  38 κλινών, με αρνητικούς θαλάμους πίεσης.
Το σημείο όπου η αίθουσα γέμισε χειροκροτήματα ήταν, όταν ο πρόεδρος του ΕΕΘ αναφέρθηκε στο Μακεδονικό και στον αγώνα που έδωσε ο ίδιος και τα μέλη της διοίκησης, για να ακυρωθεί η Συμφωνία των Πρεσπών. Θύμισε την αρνητική απάντηση που έδωσε στον τότε πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, όταν κάλεσε το Επαγγελματικό Επιμελητήριο να συμμετέχει σε επιχειρηματική αποστολή στα Σκόπια. «Όπως δεν υπήρχε περίπτωση τότε, να νομιμοποιήσουμε με την παρουσία μας την παραχάραξη της ιστορίας που επιχειρήθηκε. Έτσι, θέλω να στείλω και σήμερα ένα μήνυμα από καρδιάς. Όσα χρόνια και αν περάσουν, όσες συμφωνίες να υπογραφούν και όσες κυβερνήσεις να στηρίξουν αυτές τις συμφωνίες. Η Μακεδονία μας είναι μια, ήταν, είναι και θα είναι Ελληνική και είμαι πολύ υπερήφανος που είμαι Μακεδόνας», δήλωσε ο κ. Ζορπίδης για να λάβει το θερμότερο χειροκρότημα όλων των παρευρισκομένων.
Ο πρόεδρος του ΕΕΘ δεν παρέλειψε να πραγματοποιήσει κριτική και στην κυβέρνηση για ελλιπή στήριξη στους επαγγελματίες, επισημαίνοντας «το νέο έτος αποτελεί μια καλή ευκαιρία για την λήψη κυβερνητικών αποφάσεων, φιλικών προς τον μικρομεσαίο επιχειρηματία» και ζητώντας παράλληλα, να σταματήσει η απαξίωση του επιμελητηριακού θεσμού.
Ιδιαίτερη θέση στην ομιλία του προέδρου είχε η αναφορά στην συνεργασία με όλα τα μέλη διοίκησης εδώ και 17 χρόνια, τα οποία συνέβαλαν τα μέγιστα στην επίτευξη των στόχων, όπως και με τους εργαζόμενους της υπηρεσίας.

«Αυτή η Κυβέρνηση, τα τελευταία τριάμισι χρόνια στάθηκε κοντά στον ελεύθερο επαγγελματία, στη μικρή και μικρομεσαία επιχείρηση», υπογράμμισε κατά την διάρκεια του χαιρετισμού του ο Υφυπουργός Εσωτερικών με αρμοδιότητα Μακεδονία – Θράκη Σταύρος Καλαφάτης, για να προσθέσει «ο Τομέας Μακεδονίας και Θράκης συμβάλει στη διαμόρφωση της Ατζέντας για τη Θεσσαλονίκη του 2030. Στόχος, η πόλη μας το 2030 να μπορεί να διαδραματίσει έναν καταλυτικό ρόλο όχι μονάχα στα όρια της ελληνικής επικράτειας αλλά στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης».

Χαιρετισμό απεύθυνε και ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας, υπογραμμίζοντας πως τα επιμελητήρια πρέπει να είναι σύμβουλοι του κράτους στην ουσία. Για τον Μιχάλη Ζορπίδη, τόνισε  «είμαστε εδώ για να τιμήσουμε τα 17 χρόνια ενός ανθρώπου που έδωσε την ψυχή του στο ΕΕΘ».

Από την δική του πλευρά ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Ζέρβας έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην καλή συνεργασία του Δήμου Θεσσαλονίκης με το Επαγγελματικό Επιμελητήριο για του οποίου τον πρόεδρο επισήμανε, «για όλους εμάς είσαι συνοδοιπόρος στην πόλη, στις φιλανθρωπίες, στον αθλητισμό».

Χαιρετισμό απεύθυνε και η περιφερειάρχης Μητροπολιτικής Ενότητας Θεσσαλονίκης Βούλα Πατουλίδου, ενώ για το έργο του Μιχάλη Ζορπίδη, την συνεργασία μαζί του και τα όσα έχει προσφέρει, μίλησαν οι Δήμαρχοι, Αμπελοκήπων – Μενεμένης Λάζαρος Κυρίζογλου και Καλαμαριάς Γιάννης Δαρδαμανέλης, οι πρόεδροι των επιμελητηρίων Πέλλας, Ιορδάνης Τσώτσος και Πιερίας, Ηλίας Χατζηχριστοδούλου και ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΘ – Helexpo Κυριάκος Ποζρικίδης.

Το φλουρί από την κοπή της παραδοσιακής Βασιλόπιτας του ΕΕΘ έπεσε στο κομμάτι του Χριστού. Το δώρο το οποίο ήταν μια ασημένια εικόνα με αναπαράσταση του μυστικού δείπνου θα κοσμεί χώρο της υπηρεσίας.

Το ετήσιο δείπνο του ΕΕΘ τίμησαν με την παρουσία τους πρόεδροι επιμελητηρίων, δήμαρχοι, εκπρόσωποι φορέων και ο πρόεδρος της ΚΕΕΕ και του ΕΒΕΘ Γιάννης Μασούτης.

Ακολούθησε διασκέδαση και ανταλλαγή ευχών το νέος έτος να είναι καλύτερο για την αγορά και τους επαγγελματίες.

Φωτορεπορτάζ από το ετήσιο Δείπνο του ΕΕΘ:
Διοικητική Επιτροπή ΕΕΘ 

Ημερολόγιο εκδηλώσεων

Μάρτιος
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
  
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
  

NEWSLETTER