ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

27.07.2022

Newsletter

Λαθραίο άνω του 20% των διακινούμενων καυσίμων – Στο 1 δισ. τα διαφυγόντα έσοδα από τα ταμεία του κράτους

Συνέντευξη τύπου κατά την οποία έγινε αναλυτική αναφορά στο θέμα των αυξημένων τιμών στα καύσιμα, αλλά και στην εκτεταμένη παραβατικότητα που υπάρχει στον κλάδο της εμπορίας καυσίμων, παραχώρησαν σε αίθουσα του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης, ο πρόεδρος του φορέα κ. Μιχάλης Ζορπίδης, ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Πρατηριούχων Εμπόρων Καυσίμων (Π.Ο.Π.Ε.Κ.) και της Ένωσης Βενζινοπωλών Θεσσαλονίκης (ΕΝ.ΒΕ.Θ.) κ. Θέμης Κιουρτζής, ο Γενικός Γραμματέας της Π.Ο.Π.Ε.Κ. κ. Γιάννης Μαυράκης και ο Αντιπρόεδρος της ΕΝ.ΒΕ.Θ. και μέλος του Δ.Σ. της Π.Ο.Π.Ε.Κ. κ. Χρήστος Σταυράκης.

Ο πρόεδρος του ΕΕΘ κ. Μιχάλης Ζορπίδης κατέθεσε αίτημα για φθηνό καύσιμο στην χώρα μας, σε ανάλογα χαμηλές τιμές με άλλες χώρες της Ευρώπης, εκφράζοντας παράλληλα και την δυσαρέσκεια του για το γεγονός πως οι επαγγελματίες δεν έλαβαν καμία επιδότηση από το κράτος για τα καύσιμα, όπως έγινε με τα φυσικά πρόσωπα.
«Η παραβατικότητα στον κλάδο της εμπορίας καυσίμων κοστίζει πάνω από 700 εκάτ. ευρώ το χρόνο στο κράτος, πλησιάζοντας ακόμη και το 1 δισεκατομμύριο», τόνισε ο κ. Κιουρτζής εξηγώντας, ότι τα χρήματα αυτά λείπουν από το κράτος το οποίο θα μπορούσε να μειώσει τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης στα καύσιμα, τα οποία αποδίδουν φόρους ύψους 5 δισ. ευρώ το χρόνο.
«Θέλουμε να διεκδικήσουμε την νομιμότητα στην αγορά καυσίμων», πρόσθεσε, αναφέροντας παράλληλα και τους τρείς άξονες της παραβατικότητας στον κλάδο. «Το λαθραίο καύσιμο, το νοθευμένο και την ηλεκτρονική κλοπή στην αντλία».
Ανάμεσα στα στοιχεία που παρατέθηκαν ξεχώρισε, ότι πάνω από το 20% των καυσίμων που διακινούνται σήμερα στην ελληνική αγορά, εκτιμάται πως είναι λαθραία ή νοθευμένα με διαλύτες, με μόλις το 6%-7% των πρατηρίων της χώρας να υπολογίζεται πως συμμετέχουν στην παραβατικότητα.
«Το 2013 η πολιτεία επέβαλε το σύστημα εισροών – εκροών που λειτουργεί μόνο στα πρατήρια καυσίμων και το οποίο δεν προστάτευσε η πολιτεία και σήμερα έχει καταστρατηγηθεί πλήρως», εξήγησε από την πλευρά του ο κ. Μαυράκης.

Ο Γ.Γ. της Π.Ο.Π.Ε.Κ δήλωσε, ότι το σύστημα αυτό το οποίο διαχειρίζονται τώρα περίπου 35 διαφορετικές ιδιωτικές εταιρίες, θα πρέπει να δημιουργηθεί από την πολιτεία, η οποία θα πρέπει να το επιβάλει και να το ελέγχει.
Αναφερόμενος στις τιμές των καυσίμων, ο πρόεδρος της Π.Ο.Π.Ε.Κ. γνωστοποίησε, ότι από 01.01.2021 έως 01.06.2022 το αργό πετρέλαιο αυξήθηκε κατά 100%, με τα διυλισμένα προϊόντα να έχουν αύξηση τιμών πάνω από 200%.
«Κατατασσόμαστε από πρώτη έως τρίτη χώρα όσον αφορά το ύψος των φόρων στην τιμή της βενζίνης και εάν αφαιρεθούν οι φόροι υπάρχουν 15 χώρες φθηνότερες από την Ελλάδα», συμπλήρωσε.
Ο κ. Κιουρτζής επισήμανε πως οι αυξήσεις τιμών έχουν επιβαρύνει κοστολογικά τις εμπορικές επιχειρήσεις και τους επαγγελματίες, ενώ την ίδια στιγμή το περιθώριο κέρδους των πρατηριούχων στην Ελλάδα είναι το μικρότερο σε ολόκληρη την Ευρώπη.
Οι πρατηριούχοι διαμαρτύρονται και για το πλαφόν που επιβλήθηκε στο περιθώριο κέρδους τους, απόφαση η οποία 30.06.2022 πήρε παράταση για ακόμη 6 μήνες, με αποτέλεσμα να αγοράζουν, να πουλάνε και τελικά να καταγράφουν ζημίες.
Παράλληλα, διαμαρτύρονται και για τον αθέμιτο ανταγωνισμό που δέχονται από τα θυγατρικά πρατήρια των διυλιστηρίων.
Οι εκπρόσωποι της Π.Ο.Π.Ε.Κ. και της ΕΝ.ΒΕ.Θ. κατέθεσαν πρόταση για την δημιουργία κάρτας πολίτη για παραμεθόριες περιοχές, ώστε οι κάτοικοι των περιοχών αυτών να μην απευθύνονται σε γειτονικές χώρες, προκειμένου να προμηθευτούν καύσιμα σε πιο φθηνές τιμές.
Στη συνέντευξη τύπου εκτός από τον πρόεδρο κ. Μιχάλη Ζορπίδη, το ΕΕΘ εκπροσώπησαν και η Α΄Αντιπρόεδρος κ. Χρύσα Γεωργιάδου – Γρανούζη, ο Γενικός Γραμματέας κ. Κλεόβουλος Θεοτόκης και η πρόεδρος του Τμήματος Επαγγελματιών κ. Φανή Μπλιούμη.
Στο παρακάτω link μπορείτε να παρακολουθήσετε την Συνέντευξη Τύπου στο κανάλι του ΕΕΘ στο YouTube:

https://www.youtube.com/watch?v=xyoV4ZW0qVQ


 

Ημερολόγιο εκδηλώσεων

Απρίλιος
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
     
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
       

NEWSLETTER