ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ανακοινώσεις

02.08.2021

Ανακοινώσεις

ΔΙΠΛΑ ΠΡΟΣΤΙΜΑ ΤΩΝ 300€ ΣΤΟΝ ΙΔΙΩΤΙΚΟ ΤΟΜΕΑ ΓΙΑ ΑΝΕΜΒΟΛΙΑΣΤΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ

Αυστηρές ποινές για ανεμβολίαστους εργαζόμενους που αρνούνται να εμβολιαστούν και αμελούν ή δεν θέλουν να κάνουν self test, ενώ και ο εργοδότης τους θα μπορεί να μην τους πληρώνει.
Σύμφωνα με τη νέα Κοινή Υπουργική Απόφαση που δημοσιεύτηκε σε ΦΕΚ προβλέπεται πλέον πρόστιμο 300 ευρώ για κάθε εργαζόμενο που «συλλαμβάνεται» στον χώρο δουλειάς χωρίς να έχει εμβολιαστεί πλήρως και χωρίς να έχει δηλώσει στο σύστημα «Εργάνη» το αποτέλεσμα του διαγνωστικού ελέγχου (self test, rapid test ή PCR test) για τον κορονοϊό ή έχοντας δηλώσει θετικό αποτέλεσμα. Μέχρι τώρα τα πρόστιμα αφορούσαν μόνο τους εργοδότες, ενώ οι εργαζόμενοι μπορούσαν να χάσουν μεροκάματα.
Συνεπώς με την νέα ρύθμιση ο ανεμβολίαστος εργαζόμενος που αρνείται ή αμελεί να κάνει το υποχρεωτικό τεστ θα έχει διπλή ποινή καθώς θα του επιβάλλεται πρόστιμο 300 ευρώ από το ΣΕΠΕ αλλά και στέρηση μισθού από τον εργοδότη για όσο χρονικό διάστημα δεν κάνει το τεστ και δεν δηλώνει το αποτέλεσμα.
Τα πρόστιμα για τους εργοδότες που έχουν θεσμοθετηθεί εδώ και καιρό είναι τα εξής:
επιβάλλεται στον εργοδότη πρόστιμο 500 ευρώ ανά εργαζόμενο που δεν έχει προβεί σε δήλωση του αποτελέσματος του διαγνωστικού ελέγχου νόσησης από τον κορονοϊό COVID-19
επιβάλλεται στον εργοδότη πρόστιμο 1.500 ευρώ ανά εργαζόμενο που εργάζεται, ενώ έχει δηλωθεί θετικό αποτέλεσμα κατά τον διαγνωστικό έλεγχο
επιβάλλεται πρόστιμο στον εργοδότη 300 ευρώ άπαξ εφόσον δεν έχει ενημερώσει τους εργαζόμενους του, με κάθε πρόσφορο μέσο για τις υποχρεώσεις τους και τις συνέπειες
Με τη νέα απόφαση αν ο εργαζόμενος προσέλθει στον χώρο εργασίας χωρίς να έχει κάνει το τεστ ο εργοδότης υποχρεούται να μην κάνει δεκτή την παροχή της εργασίας για τον λόγο αυτό και απαλλάσσεται από την υποχρέωση καταβολής αποδοχών για το χρονικό διάστημα έως την πλήρωση των ανωτέρω προϋποθέσεων εκ μέρους του/ης εργαζόμενου/ης. Δηλαδή ο εργοδότης νομιμοποιείται να κόβει το μισθό στους εργαζόμενους που δεν εμβολιάζονται και δεν κάνουν το υποχρεωτικό τεστ, για όσο χρονικό διάστημα αρνούνται να υποβληθούν σε τεστ.
Η κυβέρνηση συνεχίζει να σφίγγει τον κλοιό γύρω από τους ανεμβολίαστους. Τις προηγούμενες ημέρες είχε λάβει την απόφαση ο ανεμβολίαστος εργαζόμενος σε τουρισμό - εστίαση να επωμίζεται το κόστος του ενός υποχρεωτικού rapid test ανά εβδομάδα. Στον κλάδο είναι υποχρεωτικό να κάνουν ένα self test και ένα rapid test κάθε εβδομάδα οι εργαζόμενοι.
Σύμφωνα με την προηγούμενη ΚΥΑ προβλεπόταν η επιβολή προστίμου μόνο στους εργοδότες που επέτρεπαν σε εργαζόμενους τους να εισέρχονται στους χώρους εργασίας χωρίς να έχουν δηλώσει το αποτέλεσμα του διαγνωστικού ελέγχου.

Ημερολόγιο εκδηλώσεων

Οκτώβριος
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
     
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
      

NEWSLETTER