ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

28.06.2018

Newsletter

"Παρών" το ΕΕΘ στους αγώνες για τη Μακεδονία!

"Παρών" στις προσπάθειες που γίνονται ώστε να μην κυρωθεί ποτέ η "Συμφωνία των Πρεσπών" δηλώνει το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης! Στην χθεσινή (Τετάρτη) συνεδρίαση του το Διοικητικό Συμβούλιο του ΕΕΘ ενέκρινε ψήφισμα, ενώ ο Πρόεδρος Μιχάλης Ζορπίδης συμμετείχε στη παμμακεδονική σύσκεψη που συγκάλεσαν οι δήμαρχοι και οι περιφερειάρχες της Μακεδονίας, προκειμένου να συντονίσουν τις προσπάθειες τους για κοινό αγώνα κατά της συμφωνίας.
Ο κ. Ζορπίδης μετέφερε στη σύσκεψη τις θέσεις του Επιμελητηρίου αλλά και τη συμφωνία του με την άποψη ότι οι άνθρωποι της Αυτοδιοίκησης και των φορέων της Μακεδονίας μπορούν να προχωρήσουν σε συντονισμένες ενέργειες για να αποτρέψουν την κύρωση της συμφωνίας με την ΠΓΔΜ.

Το ψήφισμα του ΔΣ

 
Το Διοικητικό Συμβούλιο του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης, κατά τη σημερινή του συνεδρίαση αποφάσισε να εγκρίνει το παρακάτω ψήφισμα.
Το Ε.Ε.Θ. κρίνει ως αρνητική για την Πατρίδα μας τη συμφωνία των Πρεσπών, που ρυθμίζει διάφορα σοβαρά ζητήματα στις σχέσεις μας με την ΠΓΔΜ.
Είναι ιδιαίτερα αρνητικό το γεγονός ότι με τη συμφωνία δίδεται το δικαίωμα της χρήσης το όρου «Μακεδονία», ενός καθαρού ελληνικού όρου σε μία ξένη χώρα, σε έναν άλλο λαό. Το όνομα αυτό, όπως έχουμε διαπιστώσει ήδη από τις πρώτες ημέρες μετά την υπογραφή της συμφωνίας, αποτελεί το όχημα με το οποίο προωθούνται αλυτρωτικά σχέδια, παραποίηση ιστορίας και οικειοποίηση ιστορικών συμβόλων, γεγονότων και προσώπων.
Είναι εξαιρετικά αρνητικό το γεγονός ότι η χώρα μας για πρώτη φορά αναγνωρίζει «Μακεδονική» γλώσσα και εθνότητα στους κατοίκους του γειτονικού κράτους.
Σε ό,τι αφορά τα θέματα επιχειρηματικότητας: είναι εξαιρετικά αρνητική για τις ελληνικές επιχειρήσεις η εν λόγω συμφωνία γιατί δεν επιβάλει στα δύο μέρη αντικειμενικά και ορθά μέτρα και σταθμά πάνω στη χρήση εμπορικών σημάτων, που εμπεριέχουν τον όρο «Μακεδονία». Αφήνει τις ρυθμίσεις αυτές σε ασαφείς περιγραφές για δράση κοινών επιτροπών, οι οποίες όμως όταν συσταθούν και λειτουργήσουν, η χώρα μας δε θα έχει κανένα μέτρο πίεσης προς τους γείτονες, καθώς πολύ ενωρίτερα θα τους έχει δοθεί το «πράσινο φως» για την ένταξη τους στο ΝΑΤΟ και την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Με βάση όλα τα ανωτέρω, το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης καλεί την κυβέρνηση και όλη την πολιτική ηγεσία της χώρας να πράξουν οτιδήποτε χρειαστεί ώστε η «Συμφωνία των Πρεσπών» να μην κυρωθεί.
Τονίζει επίσης ότι αποτελεί υποχρέωση τόσο της κυβέρνησης όσο και του συνόλου της πολιτειακής και πολιτικής ηγεσίας να σεβαστούν την επιθυμία και τις ευαισθησίες του ελληνικού λαού.
 Το ψήφισμα που εγκρίθηκε στη σύσκεψη των δημάρχων- περιφερειαρχών και άλλων φορέων αναφέρει τα εξής:
 
Ο Περιφερειάρχης και το Περιφερειακό Συμβούλιο Κεντρικής Μακεδονίας, ο Πρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων, οι Δήμαρχοι και τα Δημοτικά Συμβούλια των Δήμων της Κεντρικής Μακεδονίας, παρουσία των Προέδρων της ΕΝΠΕ και της ΚΕΔΕ, εκπροσώπων της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας Αυτοδιοίκησης όλης της Μακεδονίας (Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης, Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, ΠΕΔ Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης και ΠΕΔ Δυτικής Μακεδονίας) αλλά και των τοπικών φορέων (Ιερές Μητροπόλεις, Πανεπιστήμια, Επιμελητήρια κ.ά.), πραγματοποίησαν σήμερα κοινή συνεδρίαση στη Θεσσαλονίκη, με μοναδικό θέμα τις εξελίξεις στο ζήτημα των Σκοπίων και κατέληξαν στα εξής: Η «συμφωνία των Πρεσπών» (17.6.2018) συνιστά πολύ σοβαρή διπλωματική και εθνική ήττα και είναι επιζήμια για τα συμφέροντα και το μέλλον της χώρας και των Ελλήνων πολιτών. Καμιά ελληνική κυβέρνηση στο παρελθόν δεν είχε αναγνωρίσει «μακεδονική» εθνότητα ή «μακεδονική» γλώσσα, που συνιστούν τη ρίζα του αλυτρωτισμού των γειτόνων μας.
Η «συμφωνία» αυτή δεν είναι βιώσιμη και δεν μπορεί να σταθεί ούτε τώρα, ούτε στο μέλλον. Η κυβέρνηση κατάφερε το χειρότερο δυνατό αποτέλεσμα, παρά την καλύτερη από κάθε άλλη φορά συγκυρία και παρά τις καλύτερες από κάθε άλλη φορά συνθήκες. Ως Έλληνες πιστεύουμε και στηρίζουμε το δικαίωμα του κράτους των Σκοπίων να εισέλθει στους διεθνείς οργανισμούς της ΕΕ και του ΝΑΤΟ. Αλλά θέλουμε να καταστήσουμε σαφές ότι δεν πρόκειται να δεχτούμε το σφετερισμό της Ιστορίας, της ταυτότητας, της γλώσσας και του ονόματος της Μακεδονίας.
Ως Αυτοδιοικητικοί της Μακεδονίας:
1.Δηλώνουμε την αντίθεσή μας με τη «συμφωνία των Πρεσπών».
2.Καλούμε πρωτίστως την ελληνική κυβέρνηση αλλά και όλα τα πολιτικά κόμματα να μην επικυρώσουν ποτέ αυτή την εθνικά επιζήμια «συμφωνία» και να αποτρέψουν τη δημιουργία τετελεσμένων.
3.Καλούμε, εκτός από την κυβέρνηση και την αξιωματική αντιπολίτευση, όλα τα πολιτικά κόμματα της ελάσσονος αντιπολίτευσης να μην αποχωρήσουν, αλλά να συμμετέχουν και να ψηφίσουν ενάντια στη «συμφωνία των Πρεσπών» όταν εισαχθεί προς κύρωση στην ελληνική Βουλή.
4.Αναλαμβάνουμε πρωτοβουλίες τόσο στο εσωτερικό της χώρας, όσο και στο εξωτερικό, για την ενημέρωση της κοινής γνώμης, των ηγετών ξένων κρατών και των επικεφαλής όλων των διεθνών οργανισμών για το ζήτημα των Σκοπίων.
5.Ζητούμε από την κυβέρνηση να διενεργήσει δημοψήφισμα για τη «συμφωνία των Πρεσπών», ώστε να δοθεί στους πολίτες της χώρας το νόμιμο δικαίωμά τους να επικυρώσουν ή να απορρίψουν αυτή τη «συμφωνία», που αφορά μείζον εθνικό θέμα, την Ιστορία και τον πολιτισμό της Ελλάδας.
Το παρόν ψήφισμα θα επιδοθεί στην κυβέρνηση και στα πολιτικά κόμματα και αποτελεί τη θέση της Αυτοδιοίκησης της Μακεδονίας στο ζήτημα των Σκοπίων.

Ημερολόγιο εκδηλώσεων

Σεπτέμβριος
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
  
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
   

NEWSLETTER