ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

24.05.2018

Newsletter

Η ομιλία Καπνοπώλη

 
Χαιρετισμός
του Πρόεδρου του Β.Ε.Θ.,
κ. Αναστασίου Καπνοπώλη
στην εσπερίδα με θέμα:
«Οι κίνδυνοι που απειλούν την υγεία
του Επαγγελματία - Επιχειρηματία»
 
Κυρίες και κύριοι,
 
Πριν ξεκινήσω το χαιρετισμό μου θα ήθελα να συγχαρώ
τη διοίκηση του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης που ανέλαβε την πρωτοβουλία για τη σημερινή εκδήλωση, η οποία, μάλιστα, είναι αφιερωμένη στη μνήμη του Παναγιώτη Παπαδόπουλου, του προέδρου του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης, που έφυγε τόσο πρόωρα και αιφνιδιαστικά από τη ζωή.
 
Φίλες και φίλοι,
 
Οι κίνδυνοι που απειλούν την υγεία του επιχειρηματία, ιδίως τα τελευταία χρόνια και δη της κρίσης, αυξάνονται συνεχώς. Μάλιστα η οικονομική κρίση έχει βάλει για τα καλά τη σφραγίδα της στην υγεία των ανέργων και ανασφάλιστων.
 
Αναμφίβολα η εργασία επηρεάζει την ψυχική και σωματική μας υγεία, άλλοτε σε μικρότερο και άλλοτε σε μεγαλύτερο βαθμό, ανάλογα με το είδος της. Μπορεί να επιβαρύνει φυσιολογικές λειτουργίες, να επιδεινώσει υπάρχουσες παθολογικές καταστάσεις, ή να προκαλέσει σοβαρές βλάβες στον οργανισμό μας. Σήμερα εκτιμάται ότι ένα ποσοστό 40-50% του παγκόσμιου πληθυσμού εκτίθεται σε επαγγελματικούς κινδύνους φυσικού, χημικού, βιολογικού και ψυχοκοινωνικού χαρακτήρα.
 
Σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία του Ευρωπαϊκού Οργανισμού για την Ασφάλεια και την Υγεία στην Εργασία (OSHA):
 
-Οι εργαζόμενοι ηλικίας 18-24 ετών έχουν τουλάχιστον  50% περισσότερες πιθανότητες να αρρωστήσουν, ή να τραυματιστούν στο χώρο εργασίας.
 
 -1 στους 4 εργαζομένους στην Ευρωπαϊκή Ένωση υποφέρουν από εργασιακό στρες.
 
- Κάθε χρόνο περίπου 142.000 Ευρωπαίοι χάνουν τη ζωή τους από επαγγελματικές ασθένειες και αιτίες που σχετίζονται με αυτές.


Τα αυξημένα ψυχολογικά προβλήματα και το στρες στους εργασιακούς χώρους, εκτός των άμεσων συνεπειών, ενοχοποιούνται, τα τελευταία χρόνια, και για μελλοντικές σημαντικές βλάβες στην υγεία, όπως εγκεφαλικά και καρδιακά επεισόδια.
 
Ευρωπαϊκές έρευνες για τις συνθήκες εργασίας καταδεικνύουν πως  9-12% των ανδρών και 9-11% των γυναικών στα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι εκτεθειμένοι σε εργασιακή πίεση κατά το μεγαλύτερο διάστημα της ημέρας (υψηλό ποσοστό καταγράφηκε ιδιαίτερα σε  Γερμανία, Ελλάδα και Ολλανδία). Η έκταση του φαινομένου οφείλεται κυρίως στις συνθήκες εργασίας που επικρατούν.


Σύμφωνα με την Ελληνική Καρδιολογική Εταιρία, ετησίως καταγράφονται 20.000 εμφράγματα και 35.000 εγκεφαλικά στην Ελλάδα, με το κόστος μόνο των εγκεφαλικών επεισοδίων να αγγίζει το 1 δισ. ευρώ. Το 70% των Ελλήνων που παθαίνουν έμφραγμα δεν φτάνει εγκαίρως στο νοσοκομείο από δική του υπαιτιότητα. Πρόκειται για μεγάλο σφάλμα, καθώς, σύμφωνα με τους ειδικούς, μέσα στην πρώτη ώρα από το έμφραγμα καταγράφεται το 50% των θανάτων.
 
Επιπλέον σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΚΕ οι άνεργοι και οι ανασφάλιστοι κόβουν τα φάρμακα και λόγω του έντονου στρες και της ανασφάλειας που αισθάνονται, είναι περισσότερο επιρρεπείς σε εμφράγματα. Σύμφωνα με στοιχεία, τα εμφράγματα στη συγκεκριμένη μερίδα ατόμων, είναι τέσσερις με πέντε φορές περισσότερα.
 
Κυρίες και κύριοι,
 
Πριν ολοκληρώσω το χαιρετισμό μου θα ήθελα να επισημάνω πως είναι άκρως απαραίτητο, άμεσα, να υπάρξει και στην Ελλάδα μέριμνα σε ότι αφορά τις επαγγελματικές ασθένειες, να διαμορφωθεί ένα αποτελεσματικό σύστημα ασφάλισης για τον επαγγελματικό κίνδυνο, που να εστιάζει στην πρόληψη,
στην αποκατάσταση, αν αυτή είναι δυνατή, καθώς και στη δίκαιη αποζημίωση των παθόντων σε περίπτωση που η πρόληψη δεν ήταν αποτελεσματική.
 
Σας ευχαριστώ. 

Ημερολόγιο εκδηλώσεων

Ιούνιος
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
   
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
  

NEWSLETTER