ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

07.10.2016

Newsletter

Λαγκάρντ: ισχύουν οι όροι μας για να συμμετέχουμε στο ελληνικό πρόγραμμα

«Για να συμμετάσχουμε στο πρόγραμμα απαιτούνται βιώσιμο χρέος και σοβαρές μεταρρυθμίσεις» επεσήμανε η Γενική Διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ, προσθέτοντας μάλιστα ότι έχουμε δείξει ευελιξία για το θέμα της βιωσιμότητας, αλλά έχουμε επίσης ξεκαθαρίσει ότι το χρέος αυτή τη στιγμή δεν είναι βιώσιμο. «Οι όροι μας είναι γνωστοί εδώ και καιρό και δεν έχουν αλλάξει» τόνισε, μιλώντας στην ετήσια Σύνοδο του Ταμείου στην Ουάσιγκτον, στην οποία συμμετέχουν από ελληνικής πλευράς οι υπουργοί Τσακαλώτος και Χουλιαράκης. 

Διευκρίνισε πάντως ότι το ΔΝΤ θα συμμετέχει στη β' αξιολόγηση. «Θα στείλουμε σε περίπου δύο εβδομάδες αποστολή για να βοηθήσουμε την αξιολόγηση, στο πλαίσιο του προγράμματος του ESM», σημείωσε.

Η επικεφαλής του διεθνούς οργανισμού κάλεσε την ελληνική κυβέρνηση να επισπεύσει την πρόοδο στην εφαρμογή των αναγκαίων διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων. «Έχει υπάρξει κάποια πρόοδος, αλλά πρέπει να γίνουν περισσότερα» σημείωσε.

Ρήγμα βλέπουν οι γερμανικές εφημερίδες
Στη διάσταση απόψεων του Βερολίνου με το  Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) στο θέμα της Deutsche Bank αλλά και για το ελληνικό πρόγραμμα αναφέρεται δημοσίευμα της γερμανικής οικονομικής εφημερίδαςHandelsblatt.

H εφημερίδα σημειώνει: «Ο υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και η επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ τονίζουν συχνά και με ευχαρίστηση την φιλία τους. Αυτή τη στιγμή όμως η κατάσταση μεταξύ της ομοσπονδιακής κυβέρνησης και του ΔΝΤ κάθε άλλο από μη τεταμένη είναι. Λίγο πριν την ετήσια σύνοδο του Ταμείου υπήρξαν και πάλι προστριβές. Η αιτία: η δημόσια ανάμειξη του ΔΝΤ στην Deutsche Bank. Ο Σόιμπλε θα ήθελε η κρίση της τράπεζας να μην γίνει αντικείμενο συζήτησης στην Ουάσινγκτον. Και ενώ εκείνος αποφεύγει πεισματικά κάθε σχόλιο, το ΔΝΤ είναι λιγότερο επιφυλακτικό».
 
Και η εφημερίδα συνεχίζει: «Και σε ένα ακόμα θέμα απειλούνται νέες προστριβές. Το ΔΝΤ συνεχίζει να επιμένει οι Ευρωπαίοι να κάνουν συγκεκριμένους τους αριθμούς μετά το 2018 για την ελάφρυνση του χρέους της Ελλάδας. Διαφορετικά δεν θέλει να συμμετάσχει στο πρόγραμμα διάσωσης. Αλλά και οι Αμερικάνοι επιμένουν. "Όσο νωρίτερα γίνει η ελάφρυνση του χρέους τόσο καλύτερα θα είναι", δήλωσε ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών Τζακ Λιου. Στους γερμανικούς κύκλους αντίθετα γίνεται λόγος για μια συμφωνία του περασμένου Μαΐου. Τότε το ΔΝΤ είχε συμφωνήσει επί της αρχής μέχρι το τέλος του χρόνου να  συμμετάσχει στο πρόγραμμα διάσωσης της Ελλάδας. Από την πλευρά της Χριστιανικής Ένωσης στη βουλή, η συμμετοχή του ΔΝΤ είναι απαραίτητη. Παράλληλα όμως η γερμανική κυβέρνηση ένα χρόνο πριν από τις εκλογές δεν θέλει να υποσχεθεί συγκεκριμένη μείωση του χρέους για την Αθήνα».

Ο Σόιμπλε δεν θίγει το θέμα της ελάφρυνσης του χρέους πριν τις εκλογές
Στο ίδιο θέμα αναφέρεται και δημοσίευμα της Stuttgarter Nachrichten: «Η διάσωση της Ελλάδας οδηγεί σε προστριβές τους δανειστές. Η γερμανική βουλή πριν από ένα και παραπάνω χρόνο συναίνεσε στο τρίτο πακέτο βοήθειας 86 δισεκατομμυρίων ευρώ και πλήρωσε ορισμένα τμήματα αυτού, ωστόσο μια σημαντική προϋπόθεση δεν έχει ακόμα εκπληρωθεί. Το γερμανικό κοινοβούλιο εξάρτησε την συναίνεσή του από την συμμετοχή του ΔΝΤ στο τρίτο πακέτο στήριξης. Η καγκελάριος Μέρκελ από την αρχή της ευρωκρίσης ήθελε τη συμμετοχή του ΔΝΤ ως δανειστή. Το ΔΝΤ όμως δεν έχει εγκρίνει καμία πίστωση μέχρι τώρα στο τρίτο πρόγραμμα. Και αυτό οδηγεί σε προστριβές με την γερμανική κυβέρνηση».
Και η εφημερίδα επισημαίνει σε άλλο σημείο: «Ο Σόιμπλε θέλει σε κάθε περίπτωση να αποφύγει μια συζήτηση για την απομείωση του ελληνικού χρέους πριν από τις βουλευτικές εκλογές του 2017. Μέχρι τώρα όμως το ΔΝΤ εμφανίζεται σκληρό. Η κ. Λαγκάρντ βλέπει με σκεπτικισμό μια περαιτέρω βοήθεια προς την Ελλάδα. Το ΔΝΤ θέλει να εκμαιεύσει από τα ευρωπαϊκά κράτη ποιο θα είναι το ύψος της μείωσης του χρέους στο οποίο προτίθενται να προχωρήσουν».
Η εφημερίδα καταλήγει: «Επιβαρυντικός παράγοντας είναι ακόμα η εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων από την Ελλάδα οι οποίες καθυστερούν. Το Εurogroup θέλει να συζητήσει το θέμα την επόμενη εβδομάδα για να εξετάσουν τα επόμενα βήματα. Άμεσο οικονομικό θέμα όμως δεν τίθεται προς το παρόν αφού η οικονομική εξασφάλιση της Ελλάδας για τους επόμενους μήνες είναι βέβαιη».
 

Ημερολόγιο εκδηλώσεων

Ιούλιος
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
  
1
2
3
4
5
6
7
8

Διαδικτυακή Συνάντηση Εργασίας Έργου SCOPE

Τετάρτη 8 Ιουλίου 2020, Ώρα: 17:00 
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
  

NEWSLETTER