ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

11.05.2016

Newsletter

Οι πάντες αποτιμούν την εξέλιξη της Διαπραγμάτευσης

Η αποτίμηση των αποτελεσμάτων της δευτεριάτικης συνεδρίασης της "Ευρωομάδας" γίνεται με ενδείξεις ενθουσιασμού (για το κυβερνητικό στρατόπεδο), ανησυχίας (από την αντιπολίτευση) αλλά και ικανοποίησης (από την πλευρά των Δανειστών που επιθυμούν ένα ήσυχο καλοκαίρι με κλείσιμο της Αξιολόγησης χωρίς τις περσινές περιπέτειες).

Έτσι, η Κυβέρνηση κινείται σε πανηγυρικούς τόνους: 
«Σήμερα είναι μια μέρα σημαντική. Και είναι σημαντική διότι μετά από έξι χρόνια διαρκών περικοπών, κακών ειδήσεων και σκληρής λιτότητας είχαμε επιτέλους καλές ειδήσεις». Με τη φράση αυτή άρχισε την εισήγησή του στο χθεσινό υπουργικό συμβούλιο ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας εκφράζοντας την ικανοποίησή του για τις αποφάσεις του Eurogroup.
Ο κ. Τσίπρας σημείωσε ότι οι ειδήσεις είναι καλές όχι μόνο για την πορεία της χώρας αλλά κυρίως για την ελληνική κοινωνία που δικαιούται μετά τον ορυμαγδό της ύφεσης να κοιτάξει ξανά το μέλλον με αισιοδοξία.
(ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΟΛΟ ΤΟ ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΤΗΣ "ΑΥΓΗΣ")

Την ίδια ώρα,
Ως βήμα «σημαντικής προόδου στην κατεύθυνση της ολοκλήρωσης της αξιολόγησης» χαρακτηρίζει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή το αποτέλεσμα του Eurogroup.
Η εκπρόσωπος της Επιτροπής, Αννίκα Μπράιτχαρντ, κατά τη διάρκεια της χθεσινής ενημέρωσης του Τύπου, στις Βρυξέλλες, ανέφερε ότι μετά τη νομοθέτηση των «σημαντικών» μεταρρυθμίσεων το περασμένο Σαββατοκύριακο και την ολοκλήρωση της νομοθέτησης των προαπαιτούμενων μέσα στις επόμενες μέρες, οι θεσμοί και ελληνικές Αρχές αναμένεται να ολοκληρώσουν τη συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο, ενώ αμέσως μετά το Eurogroup είναι έτοιμο να υποστηρίξει την επόμενη εκταμίευση.

Μέρος των προϋποθέσεων για να υπάρξει συμφωνία χαρακτήρισε τον έκτακτο μηχανισμό προληπτικών δημοσιονομικών μέτρων, τον λεγόμενο «κόφτη», ο επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων της Ε.Ε. Πιερ Μοσκοβισί, διευκρινίζοντας ωστόσο ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θεωρεί πως τα ήδη υπάρχοντα μέτρα αρκούν για την επίτευξη του στόχου για πλεόνασμα 3,5% το 2018.
Μιλώντας στην ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου την Τρίτη, ο κ. Μοσκοβισί εξήγησε ότι δεν συμμερίζονται όλοι την άποψη πως τα υπάρχοντα μέτρα είναι αρκετά, για αυτό και συμφωνήθηκε η δημιουργία του μηχανισμού, προκειμένου να διασφαλιστούν όλοι οι εταίροι για την αξιοπιστία των δεσμεύσεων της ελληνικής πλευράς.


Ωστόσο,
Την αισιοδοξία του για συμφωνία με την Ελλάδα στο Eurogroup σε δύο εβδομάδες εκφράζει ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Εξακολουθεί πάντως να μην βλέπει, όπως είπε, λόγο για ένα «πραγματικό κούρεμα» του ελληνικού χρέους.
«Τώρα δεν υφίσταται καμία ανάγκη» για ένα «πραγματικό κούρεμα» του ελληνικού χρέους, δήλωσε ο Β. Σόιμπλε μιλώντας σε δείπνο που διοργάνωσε χθες το βράδυ προς τιμήν του η εφημερίδα "Handelsblatt". Υποστήριξε δε ότι η Ελλάδα είναι ήδη για δέκα χρόνια απαλλαγμένη από το βάρος του χρέους, ενώ, εάν η βιωσιμότητα του δεν έχει επιτευχθεί μεσοπρόθεσμα, θα δούμε τότε το θέμα εκ νέου.

Την ίδια ώρα αρνητικά αποτιμά τις εξελίξεις η Νέα Δημοκρατία:
Για «κακόγουστη, νέα θεατρική παράσταση» της κυβέρνησης κάνει λόγο ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης, τονίζοντας ότι «το τέταρτο συμπληρωματικό μνημόνιο που θα υπογράψει, το δεύτερο δικό της μέσα σε λίγους μήνες, είναι πολύ επώδυνο για να καλυφθεί μέσα στις προκλητικές θριαμβολογίες της».
Όπως επισημαίνει σε δήλωσή του ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, «η κυβέρνηση υπογράφει μέτρα 5,4 δισ. ευρώ, που δεν θα ήταν απαραίτητα, αν δεν είχε συντελεστεί ο εκτροχιασμός της οικονομίας τους τελευταίους 15 μήνες». «Και τώρα προσπαθεί να τα “μπαλώσει” με τα επώδυνα και άδικα μέτρα στο ασφαλιστικό, αλλά και με ένα βουνό φόρους», συμπληρώνει.
(ΔΕΙΤΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΔΗΛΩΣΗ ΕΔΩ)

Από την πλευρά του ο πρώην υπουργός Ευάγγελος Βενιζέλος σχολίασε:
Η κυβέρνηση συμφώνησε όχι μόνο το τέταρτο συμπληρωματικό μνημόνιο αλλά και διαρκή μηχανισμό εποπτείας που θα ισχύει μετά το τέλος του προγράμματος. Οι εταίροι και πιστωτές υπαναχωρούν σε σχέση με τις δεσμεύσεις τους του 2012 για το ελληνικό δημόσιο χρέος».
(ΔΕΙΤΕ ΟΛΗ ΤΗ ΔΗΛΩΣΗ ΕΔΩ).

Εφημερίδες και Δημοσιογράφοι,
αποτιμούν με διαφορετικό τόπο τις εξελίξεις. Η "Καθημερινή" σήμερα κάνει λόγο όχι για ρύθμιση του Ελληνικού Χρέους αλλά για ευκολίες στην αποπληρωμή του.
Όπως γράφει: Περισσότερο με «ευκολίες πληρωμής», παρά με μια ισχυρή δέσμη μέτρων ελάφρυνσης, μοιάζει η λύση που προωθεί η Ευρωζώνη στο θέμα του ελληνικού χρέους. Το σπάσιμο των παρεμβάσεων σε τρεις διαφορετικές φάσεις, η μετάθεση των μέτρων απομείωσης για αργότερα, καθώς και οι φιλόδοξοι δημοσιονομικοί στόχοι που έχουν ληφθεί υπόψη για τη διαμόρφωση της δυναμικής του ελληνικού χρέους, δείχνουν ότι οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης επιλέγουν να μη «σπάσουν αυγά» τη δεδομένη στιγμή, όπως ζητεί το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ).
Σε πολιτικούς όρους, το γεγονός ότι ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Β. Σόιμπλε, δέχθηκε να ανοίξει η συζήτηση για τη ρύθμιση του ελληνικού χρέους αποτελεί πράγματι μια υποχώρησή του έναντι της έως τώρα κάθετης αντίθεσής του σε αυτό το ενδεχόμενο. Ωστόσο, ο τρόπος με τον οποίο το Eurogroup της Δευτέρας έθεσε το πλαίσιο της συζήτησης αναδεικνύει ότι η λογική Σόιμπλε επικράτησε.
(ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΟΛΟ ΤΟ ΑΡΘΡΟ).

Την ίδια ώρα η εφημερίδα του ΣΥΡΙΖΑ "ΑΥΓΗ", σχολιάζει:

Στον αγώνα για την ανασύνταξη, την ανάπτυξη και τον μετασχηματισμό της οικονομίας και της κοινωνίας, που ουσιαστικά αποτελεί και το μεγάλο διακύβευμα της διακυβέρνησής της, ρίχνεται η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝ.ΕΛΛ. μετά την "απελευθέρωση" δυνάμεων που προσφέρει η προδιαγραφόμενη ολοκλήρωση της αξιολόγησης και της ρύθμισης του χρέους στις 24 Μαΐου.  "Τώρα", σημείωσε ο πρωθυπουργός στο χθεσινό υπουργικό συμβούλιο, "είναι η ώρα για σκληρή και συγκροτημένη δουλειά"
(ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΟΛΟ ΤΟ ΑΡΘΡΟ)

 

Ημερολόγιο εκδηλώσεων

Ιούνιος
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
     

NEWSLETTER