31.01.2012

Ψήφισμα του Δ.Σ. για τη διαχείριση των αποθεματικών από την ΤτΕ

Ψήφισμα διαμαρτυρίας για τον εγκληματικό τρόπο διαχείρισης των αποθεματικών των Επιμελητηρίων από την Τράπεζα της Ελλάδος εξέδωσε το Διοικητικό Συμβούλιο του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης κατά την χθεσινή έκτακτη συνεδρίασή του.

Η ΤτΕ επένδυσε σε ομόλογα του ελληνικού δημοσίου τα αποθεματικά όχι μόνο χωρίς την έγκριση των Επιμελητηρίων, αλλά και χωρίς καμία απολύτως ενημέρωσή τους σε κανένα από τα στάδια της διαδικασίας, με αποτέλεσμα την μεγάλη απομείωση της αξίας των αποθεματικών.

Το πλήρες περιεχόμενο του ψηφίσματος είναι το ακόλουθο:

ΨΗΦΙΣΜΑ

Με την 29/26-1-2012 επιστολή της Τραπέζης της Ελλάδος προς την Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων που μας κοινοποιήθηκε έγινε γνωστό ότι το αποθεματικό του Επιμελητηρίου μας που αυτεπαγγέλτως έχει επενδυθεί από την τράπεζα σε ομόλογα Ελληνικού Δημοσίου έχει υποτιμηθεί από 5.788.588,50 σε 2.248.061,31 ευρώ.

Θα πρέπει να αναφερθεί ότι το αποθεματικό του Επιμελητηρίου έχει δημιουργηθεί αποκλειστικά και μόνο από τις συνδρομές των μελών του και είναι αποτέλεσμα της χρηστής διαχείρισης όλων των αιρετών Διοικήσεων του Επιμελητηρίου μέχρι και σήμερα και δεν είναι αποτέλεσμα ούτε επιδοτήσεων ούτε επιχορηγήσεων από τον κρατικό προϋπολογισμό.

Είναι χρήματα που αφορούν αποκλειστικά και μόνο τον μόχθο και τον ιδρώτα των επαγγελματιών που τώρα στη συγκεκριμένη περίοδο που διανύουμε δοκιμάζονται από την οικονομική κρίση και τα αλλεπάλληλα πολιτικά λάθη.

Είναι χρήματα που όπως είχαμε αναφέρει σε προηγούμενο συμβούλιο τα προορίζαμε για να συνδράμουμε στους επαγγελματίες που δοκιμάζονται, με την δημιουργία ενός επικουρικού ταμείου ή την παροχή υπηρεσιών πρωτοβάθμιας υγείας.

Το Επιμελητήριο κατέθεσε ρευστό χρήμα και η απαίτησή του από την Τράπεζα της Ελλάδος είναι να του αποδοθεί στο ακέραιο αυτό το περιουσιακό στοιχείο που του ανήκει. Δεν είναι ούτε ορθό, ούτε δίκαιο, ούτε ηθικό, για άλλη μια φορά να προωθούνται οι εύκολες λύσεις για να καλυφθούν οικονομικές στρεβλώσεις δεκαετιών, ενώ οι υπεύθυνοι μηχανισμοί ολιγωρούν για την πάταξη της φοροδιαφυγής και η υστέρηση των εσόδων είναι τραγική.

Προκειμένου να διαφυλάξει το αναφαίρετο δικαίωμα του θα προβεί σε όλες τις νόμιμες διαδικασίες και τις νομικές εκείνες ενέργειες που δεν θα επιτρέψουν να γίνει αυτό το ανοσιούργημα.

Ιούλιος