ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

20.05.2019

Newsletter

Τι συζήτησε το ΔΣ του ΕΕΘ

Ζορπίδης: «Οι του ΣΥΡΙΖΑ δεν ήρθαν να μας ακούσουν, φαίνεται τα ξέρουν όλα»
Πλεόνασμα στον Οικονομικό Απολογισμό, παράσταση διαμαρτυρίας για τα πρόστιμα
Τι συζητήθηκε στην αποψινή συνεδρίαση του ΔΣ του ΕΕΘ
 
Απάντηση στις επιθέσεις που δέχθηκε ακόμη και σήμερα από τον υποψήφιο του ΣΥΡΙΖΑ Χρ. Γιαννούλη επειδή συνάντησε και ενημέρωσε τους εκπροσώπους των παρατάξεων της Χρυσής Αυγής, έδωσε ο Πρόεδρος του ΕΕΘ Μιχάλης Ζορπίδης, μιλώντας στην αποψινή συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης.
Ο κ. Ζορπίδης εξήγησε ότι συναντήθηκε με τους συγκεκριμένους εκπροσώπους για να τους ενημερώσει για τις θέσεις των επαγγελματιών και του Επιμελητηρίου, όπως ακριβώς κάνει με τους εκπροσώπους κάθε κόμματος και κάθε παράταξης. «Θεωρώ ότι αυτό είναι το καθήκον μου ως Προέδρου. Δεν είναι δυνατόν να σου ζητά ο άλλος, όποιος κι αν είναι, να τον ενημερώσεις για τα προβλήματα της Αγοράς και τις λύσεις που προτείνεις κι εσύ να λες πως δεν δέχομαι να σε συναντήσω. Δεν συμφωνώ με την Χρυσή Αυγή αλλά θεωρώ ότι είναι χρέος μου να τους ενημερώσω. Τουλάχιστον αυτοί ενδιαφέρθηκαν να πληροφορηθούν τις θέσεις μας. Γιατί ούτε ο κ. Γιαννούλης, ούτε η κ. Νοτοπούλου ζήτησαν συνάντηση με το Ε.Ε.Θ.. Φαίνεται ότι δεν μας συμπαθούν ή νομίζουν ότι τα ξέρουν όλα», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Ζορπίδης.
 
Οικονομικός Απολογισμός
Το ΔΣ στην ίδια συνεδρίαση ενέκρινε με ευρεία πλειοψηφία (μόνο μία αρνητική ψήφος), τον Οικονομικό Απολογισμό του 2018, που περιλαμβάνει πλεόνασμα 809.274,39, κάτι για το οποίο ο κ. Ζορπίδης εξέφρασε την χαρά και την ικανοποίηση του. Πιο συγκεκριμένα περιλαμβάνει έσοδα αυξημένα σε σχέση με πέρυσι (2.142.860,96 Ευρώ έναντι 2.096.841,08 το 2017) και έξοδα 1.557.979,20 Ευρώ (έναντι 1,287.566,69 πέρυσι).
 
Στήριξη στους «δικούς μας ανθρώπους»
Ο κ. Ζορπίδης έκανε δημόσια έκκληση ώστε να υποστηριχθούν όλοι οι υποψήφιοι, 23 τω αριθμώ, που είναι μέλη του ΔΣ και του ΕΕΘ και διεκδικούν την εκλογή τους στις προσεχείς δημοτικές και περιφερειακές εκλογές. «Δεν κάνω την έκκληση αυτή για συντεχνιακούς λόγους. Καλώ τους πάντες να στηρίξουν τους συναδέλφους μας γιατί πιστεύω ακράδαντα ότι είναι εξαιρετικές και αξιοκρατικές επιλογές. Γιατί είναι άνθρωποι της Αγοράς, που εργάζονται σκληρά και επιβιώνουν και γνωρίζουν τα θέματα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, κάτι που είναι πολύ σημαντικό! Πρέπει τέτοια πρόσωπα να βρίσκονται στα δημοτικά και το περιφερειακό συμβούλιο», τόνισε ο κ. Ζορπίδης.
 
 
Παράσταση Διαμαρτυρίας
Το ΔΣ αποφάσισε να προχωρήσει σε παράσταση διαμαρτυρίας προς τον ΕΦΚΑ, καθώς έχει διαπιστώσει σωρεία αυστηρότατων προστίμων. Έχει παρατηρηθεί ότι οι επιθεωρητές του εξαντλούν την αυστηρότητα τους επιβάλλοντας υψηλότατα πρόστιμα (ύψους 10.500 ευρώ) για δήθεν ανασφάλιστη εργασία, εντελώς αβάσιμα και αδικαιολόγητα. Πολλά μέλη του ΔΣ αναφέρθηκαν σε περιπτώσεις κατά τις οποίες οι επιθεωρητές χαρακτηρίζουν εντελώς αυθαίρετα, ως ανασφάλιστους εργαζόμενους ακόμη και περαστικούς!
 
Διαλύεται η «Αναπτυξιακή»
Το ΔΣ αποφάσισε να προχωρήσει σε όλες τις διαδικασίες που επιβάλλονται από τον ισχύοντα νόμο με τον οποίο τίθενται σε εκκαθάριση οι Αναπτυξιακές Εταιρίες των Επιμελητηρίων, με το προσωπικό, τις αρμοδιότητες και τις υποχρεώσεις να μεταφέρονται στα Επιμελητήρια.

Συνάντηση Ασφαλιστών στην Αθήνα
Στη διάρκεια της ίδιας συνεδρίασης το μέλος της Διοικητικής Επιτροπής Κώστας Λάσκος ενημέρωσε το ΔΣ για τις εργασίες της πρώτης συνάντησης των εκλεγμένων ασφαλιστών στα ΔΣ όλων των Επιμελητηρίων της χώρας, που έγινε την προηγούμενη εβδομάδα στην Αθήνα.
Το ΕΕΘ εκπροσώπησαν στην εκδήλωση αυτή, εκτός του κ. Λάσκου, τα μέλη του ΔΣ Μαρία Καρατενίζη και Ματίνα Σιώχου.
Η συνάντηση είχε σα στόχο να συζητήσουν οι αιρετοί τα ιδιαίτερα θέματα που απασχολούν τους ασφαλιστικούς διαμεσολαβητές αλλά τις δυνατότητες που υπάρχουν για κοινές δράσεις.

Το ΕΕΑ μετά την εκδήλωση ανακοίνωσε τα εξής:

Σε μία κατάμεστη αίθουσα από ασφαλιστικούς διαμεσολαβητές που έχουν εκλεγεί στα Επιμελητήρια της χώρας και εκπροσώπους Σωματείων του ασφαλιστικού κλάδου, πραγματοποιήθηκε με απόλυτη επιτυχία, το Σάββατο 18/5/2019, η 1η Εθνική Συνδιάσκεψη Ασφαλιστικής Διαμεσολάβησης.
 
Η μεγάλη συμμετοχή, οι στοχευμένες παρεμβάσεις, οι καταθέσεις προτάσεων αλλά κυρίως τα συμπεράσματα που εξήχθησαν, έδειξαν περίτρανα την επιθυμία του κλάδου για συμπόρευση όλων των δυνάμεων με στόχο την αναβάθμιση και την αξιοποίηση του προς όφελος της ελληνικής κοινωνίας και οικονομίας.
 
Στη λαμπρή εκδήλωση που διοργάνωσαν τα Επαγγελματικά Επιμελητήρια Αθήνας, Πειραιά και Θεσσαλονίκης με την στήριξη της Κ.Ε.Ε.Ε., απηύθυναν χαιρετισμό εκπρόσωποι της κυβέρνησης, κομμάτων, Επιμελητηρίων, κοινωνικών εταίρων, Σωματείων καθώς και παράγοντες της ασφαλιστικής αγοράς. Κοινή θέση όλων, η δυναμική που εμφανίζει ο ασφαλιστικός κλάδος και οι προοπτικές που ανοίγονται για ένα καλύτερο μέλλον.
 
Η 1η Εθνική Συνδιάσκεψη ξεκίνησε με την ομιλία του Προέδρου του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών κ. Γ. Χατζηθεοδοσίου ενώ από την πλευρά των Επιμελητηρίων που υποστήριξαν την εκδήλωση, τοποθετήθηκαν από το Ε.Ε.Α. ο κ. Δ. Γαβαλάκης, από τον Πειραιά ο κ. Κ. Μαρκουλιδάκης και από την Θεσσαλονίκη ο κ. Κ. Λάσκος.
 
Εξαιρετικό ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα συμπεράσματα που προέκυψαν από τις εργασίες της Συνδιάσκεψης. Ενδεικτικά αναφέρουμε ορισμένες από τις επιμελητηριακές πρωτοβουλίες που θα ληφθούν άμεσα, πάντα με βάση το νομικό πλαίσιο για το ρόλο των Επιμελητηρίων, με στόχο τη μετάβαση του κλάδου στη νέα εποχή:
 
•Ανάδειξη της αξίας του επαγγέλματος προς την κοινωνία.
 
•Εκπόνηση μελετών για το παρόν και το μέλλον του επαγγέλματος.
 
•Διεκδίκηση επαναφοράς της φοροαπαλλαγής ασφαλίστρων κλάδου Ζωής αλλά και πρόταση για τον κλάδο Περιουσίας.
 
 
•Δράσεις για την διευκόλυνση της εισόδου νέων στο επάγγελμα – πάντα στο πλαίσιο των υποχρεώσεων που προκύπτουν από την ευρωπαϊκή νομοθεσία.
 
•Διερεύνηση των δυνατοτήτων ένταξης των Ασφαλιστικών Διαμεσολαβητών σε Ευρωπαϊκά προγράμματα αλλά και σχεδιασμός προτάσεων για τον σχεδιασμό προγραμμάτων με βάση τα πορίσματα μελετών για τις μελλοντικές ανάγκες του επαγγέλματος.
 
•Μελέτη για την υποβολή τεκμηριωμένων προτάσεων προς τη πολιτεία για την αντιμετώπιση του φορολογικού και του ασφαλιστικού του κλάδου.
 
•Υλοποίηση στοχευμένων εκπαιδευτικών προγραμμάτων σε πανελλαδικό ή τοπικό επίπεδο.
 
•Διερεύνηση υλοποίησης επαγγελματικού ταμείου Ασφαλιστικών Διαμεσολαβητών.
 
•Νομική και Φοροτεχνική στήριξη των Ασφαλιστικών Διαμεσολαβητών.
 
Παράλληλα αποφασίσθηκε η στήριξη θέσεων που εξέφρασαν τα Σωματεία και οι δράσεις για τις οποίες κατέθεσαν προτάσεις, όπως –μεταξύ άλλων- η πλήρης εφαρμογή του νέου νομικού πλαισίου (4583), η αντιμετώπιση αθέμιτων πρακτικών εναλλακτικών δικτύων, η συνέχιση της προσπάθειας για την καταπολέμηση των ανασφάλιστων, η συμβολή για την επίλυση του διαχρονικού ζητήματος ΑΣΠΙΣ – COMMERCIAL VALUE, οι διαπραγματεύσεις για νέες συμβάσεις ασφαλιστικών εταιριών.

 

Ημερολόγιο εκδηλώσεων

Ιούλιος
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
  
1
2
3
4
5
6
7
8

Διαδικτυακή Συνάντηση Εργασίας Έργου SCOPE

Τετάρτη 8 Ιουλίου 2020, Ώρα: 17:00 
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
  

NEWSLETTER