ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

14.11.2017

Newsletter

Η θέση του ΕΕΘ για τον χριστουγεννιάτικο διάκοσμο της Θεσσαλονίκης

Πάγια θέση του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου είναι ότι ο εορταστικός διάκοσμος πρέπει να είναι παραδοσιακός, με χριστουγεννιάτικο δέντρο, φάτνη, καραβάκια και πολλά λαμπιόνια, γιατί αυτός ο διάκοσμος –και όχι κάποιοι άλλοι δήθεν εναλλακτικοί και εικαστικοί- δημιουργούν εορταστικό κλίμα στην πόλη.
Υπό την έννοια αυτή είμαστε πολύ ικανοποιημένοι που φέτος ο Δήμος Θεσσαλονίκης υιοθέτησε τις θέσεις μας και θα κάνει τέτοιον στολισμό, όπως δηλαδή ο εκπρόσωπος μας είχε προτείνει στην προ μηνός σύσκεψη.
Ωστόσο, δεν μπορώ παρά να σημειώσω ότι, ενώ έχει παρέλθει ήδη το πρώτο δεκαήμερο του Νοεμβρίου, ο Δήμος Θεσσαλονίκης δεν έχει υποβάλει κάποιο αίτημα προς το Επιμελητήριο μας, το οποίο κάθε χρόνο χρηματοδοτεί και στηρίζει τις χριστουγεννιάτικες εκδηλώσεις. Μακάρι να λάβουμε έστω και την τελευταία στιγμή ένα αίτημα και θα το εξετάσουμε αμέσως.  
Το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης εργάστηκε πολύ σκληρά τα προηγούμενα χρόνια, διέθεσε χρήματα και προσπάθεια ώστε το κέντρο της Θεσσαλονίκης να παρουσιάζει μία όμορφη, εορταστική εικόνα, κατά τις ημέρες των Χριστουγέννων. Ήμασταν οι πρώτοι που ενισχύσαμε με πολλούς τρόπους τον Δήμο Θεσσαλονίκης! Το ίδιο προτιθέμεθα να κάνουμε και φέτος. Αλλά δεν μπορούμε κάθε χρόνο να πιεζόμαστε ώστε να αντιμετωπίζουμε τέτοια θέματα την τελευταία στιγμή!
Θέση μας είναι ότι θα πρέπει ο Δήμος Θεσσαλονίκης να αφήσει κατά μέρος τις ψευτοκουλτουριάρικες προσεγγίσεις και να φτιάξει ένα όμορφο, παραδοσιακό διάκοσμο με ένα μεγάλο χριστουγεννιάτικο δέντρο, φάτνη και στολισμό, που πραγματικά δημιουργεί μία ζεστή χριστουγεννιάτικη ατμόσφαιρα. Και πάνω σ’ αυτό να δημιουργηθούν διάφορες δράσεις, χωρίς όμως εμπορικές χρήσεις, όπως διαγωνισμός εορταστικής βιτρίνας, συναυλίες, εργαστήρια, γωνιές για παιδιά και άλλα, τα οποία τα βλέπουμε να ενθουσιάζουν τον κόσμο σε κάθε γωνιά της Ευρώπης, ακόμη και στα Βαλκάνια. Είναι κρίμα αυτά τα στοιχεία που είναι αυτονόητα παντού εμείς να τα παλεύουμε μέχρι την τελευταία στιγμή»...
Αυτά δήλωσε ο Πρόεδρος μας Μιχάλης Ζορπίδης, απαντώντας σε ερώτηση για το θέμα δημοσιογράφου της Thessnews...
Ο φετινός προγραμματισμός
Με συναυλίες γνωστών συγκροτημάτων, θεματικά πάρκα, εντυπωσιακό δέντρο, αλλά και ένα ταξίδι στην εποχή των παγετώνων θα γιορταστούν φέτος τα Χριστούγεννα στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, καθώς χτες το Δημοτικό Συμβούλιο Θεσσαλονίκης ενέκρινε (έπειτα από μία συνεδρίαση με πολλή ένταση), την σχετική εισήγηση της διοίκησης.
Φέτος, οι εκδηλώσεις που πρόκειται να προγραμματιστούν θα είναι λιγότερες σε αριθμό και μικρότερο μπάτζετ σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια, στοχεύουν ωστόσο να έχουν μεγαλύτερο αντίκτυπο στην πόλη και να κινητοποιήσουν περισσότερους κατοίκους και επισκέπτες σε σχέση με τις προηγούμενες χρονιές.
Η επίσημη έναρξη της Χριστουγεννιάτικης περιόδου στη Θεσσαλονίκη, θα γίνει στις 30 Νοεμβρίου με μια μεγάλη συναυλία των ONIRAMA.
Οι εκδηλώσεις θα ξεκινήσουν στις 2 Δεκεμβρίου και διαρκέσουν μέχρι τις 7 Ιανουαρίου. Θα επικεντρωθούν κυρίως στην πλατεία Αριστοτέλους, ωστόσο η πόλη θα γίνει πιο φωτεινή με τον στολισμό να πηγαίνει και σε δρόμους που μέχρι πέρσι δεν στολιζόντουσαν.
Εντυπωσιακό δέντρο, σπιτάκι του Άι Βασίλη και δεκάδες παιδικές δραστηριότητες
Σκοπός του δήμου φέτος είναι τα Χριστούγεννα να γιορταστούν παραδοσιακά και να έχουν επίκεντρο το παιδί. Στην πλατεία Αριστοτέλους θα στηθεί ένα δέντρο 20 μέτρων τα οποίο θα στολιστεί με περίπου 14.000 φωτάκια led.
Παράλληλα θα στηθεί ένα σπιτάκι του Αι Βασίλη στο οποίο αγαπημένος άγιος των παιδιών μαζί με εμψυχωτές θα ψυχαγωγεί παιδιά και γονείς που θα τα επισκεφθούν. Οι δεκάδες δραστηριότητες που έχουν προγραμματιστεί θα πραγματοποιούνται το πρωί από τις 12.00 μέχρι τις 15.00 και το απόγευμα από τις 17.00 μέχρι τις 19.00.
Παιχνίδια με φώτα, εντυπωσιακός στολισμός σε δρόμους της πόλης και πυροτεχνήματα
Άλλη μια φιλοδοξία του δήμου για φέτος είναι η Θεσσαλονίκη να γίνει πιο φωτεινή τα Χριστούγεννα.
Στον στολισμό που υπήρχε τα προηγούμενα χρόνια, όπως αυτός που επιμελήθηκε πέρσι ο Απόστολος Βέττας θα προστεθούν κι άλλα στοιχεία.
Στην Μητροπόλεως, η οποία θα στολιστεί για πρώτη φορά, θα στηθεί ένα εντυπωσιακό σκηνικό με αιωρούμενες μπάλες, ενώ αυτό που αναμένεται να κλέψει την παράσταση είναι το πεφταστέρι που θα στηθεί στην οδό Φιλικής Εταιρείας, το μικρό δρόμο στο κέντρο της πόλης που βλέπει προς Λευκό Πύργο. Ακόμα θα στολιστεί για πρώτη φορά και η Λεωφόρος Νίκης καθώς θα τοποθετηθούν γιρλάντες στους ιστούς της παραλιακής Λεωφόρου.
stolism01.jpg
stolism02.jpg
Η ομάδα Beforelight μια δημιουργική ομάδα ανθρώπων που ασχολούνται με τον εικαστικό φωτισμό θα προχωρήσει σε επεμβάσεις δημιουργικού φωτισμού στον δημόσιο χώρο της πόλης οι οποίες και αυτές με τη σειρά αναμένεται να τραβήξουν τα βλέμματα των πολιτών στο κέντρο της πόλης.
Τέλος όπως πέρσι έτσι και φέτος αναμένεται να πραγματοποιηθεί ένα εντυπωσιακό show πυροτεχνημάτων στην αλλαγή του χρόνου, το οποίο θα γίνει με χορηγία από το ΕΒΕΘ.
Ένα ταξίδι στην Εποχή των Παγετώνων στην πλατεία Αριστοτέλους
Φέτος ο δήμος Θεσσαλονίκης επιθυμεί τα μικρά παιδιά να βρίσκονται στο επίκεντρο και γι αυτό εκτός από το σπιτάκι του Αι Βασίλη θα τοποθετηθεί στην πλατεία Αριστοτέλους και ένα κλειστό θεματικό πάρκο το οποίο θα έχει ως θεματική την Εποχή των Παγετώνων. Πρόκειται για ένα χώρο περίπου 100 τ.μ. ο οποίος θα είναι κλειστός και με ελεύθερη είσοδο για το μικρούς και μεγάλους. Στο θεματικό πάρκο θα μπορεί να δει κανείς ζώα από την παλαιολιθική εποχή, όπως μαμούθ, μαιχαρόδοντα, τριχωτό ρινόκερο και ελάφι στο φυσικό τους μεγέθους. Παράλληλα θα τοποθετηθούν και άνθρωπο των σπηλαίων ενώ θα υπάρχουν και πίνακες με κείμενα προκειμένου το πάρκο εκτός από ψυχαγωγικό να έχει και εκπαιδευτικό χαρακτήρα.
Τρεις μεγάλες συναυλίες θα δώσουν ρυθμού στις εορταστικές εκδηλώσεις
Φέτος μετά από αρκετά χρόνια στην πλατεία Αριστοτέλους θα πραγματοποιηθούν συναυλίες, δίνοντας έτσι ένα διαφορετικό ρυθμό στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, προσελκύοντας έτσι περισσότερους πολίτες για να τονωθεί και η αγορά της πόλης.
Την αρχή θα κάνουν οι ΟNIRAMA οι οποίοι θα ξεσηκώσουν το κοινό της Θεσσαλονίκης, στην έναρξη της εορταστικής περιόδου στις 30 Νοεμβρίου.
Τη σκυτάλη θα πάρουν η ΜΟΥSA, η Φιλαρμονική Ορχήστρα του Δήμου και η μπάντα του Βαφοπούλειου με χριστουγεννιάτικα τραγούδια και κάλαντα, ενώ το μουσικό κομμάτι των εκδηλώσεων θα κλείσουν οι Imam Baildi την Παραμονή της Πρωτοχρονιάς.
Ο χριστουγεννιάτικος διάκοσμος και οι δραστηριότητες, ο σχεδιασμός των οποίων ξεκίνησε το καλοκαίρι, θα κοστίσει 150.000 ευρώ και θα καλυφθεί από τα ταμεία του δήμου.
Την ευθύνη για την υλοποίηση του σχεδιασμού για τον εορταστικό διάκοσμο και τις εορταστικές εκδηλώσεις στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, έχουν αναλάβει ο αντιδήμαρχος Τουρισμού, Σπύρος Πέγκας και ο αντιδήμαρχος Εκπαίδευσης και Αθλητισμού, Αλέξανδρος Μπαρμπουνάκης.

Ημερολόγιο εκδηλώσεων

Ιούνιος
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
     

NEWSLETTER