ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

28.08.2017

Newsletter

Μιχ. Ζορπίδης: «Απογοητευτική η συνάντηση με τον Τσίπρα»

Σε δηλώσεις του για τη συνάντηση του Πρωθυπουργού με τους εκπροσώπους φορέων της Θεσσαλονίκης, ο Πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης Μιχάλης Ζορπίδης τόνισε τα εξής:
 
«Δυστυχώς η συνάντηση μας με τον κ. Τσίπρα ήταν μία από τα ίδια! Πάλι μεγάλα λόγια για μείωση των φόρων, αλλά μετά το 2019, πάλι υποσχέσεις για βελτίωση της οικονομίας, πάλι χαμόγελα και γλυκανάλατα σχόλια την ώρα που η Αγορά βουλιάζει και οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις στενάζουν μη γνωρίζοντας εάν θα υπάρχουν αύριο.
Του ζητήσαμε να νομοθετήσει επιτέλους τον ακατάσχετο επιχειρηματικό λογαριασμό, τον οποίο είχε εξαγγείλει πέρυσι. Τόσο στην ομιλία του στη ΔΕΘ όσο και στις αντίστοιχες συναντήσεις πέρυσι, μας είχε διαβεβαιώσει ότι το μέτρο θα ψηφιστεί. Φέτος, μας είπε ότι θα το θέσει στην Τρόικα για να πάρει την έγκριση της! Αναρωτιέμαι τι σημασία και τι αξία έχουν τέτοιες συναντήσεις εάν οι πολιτικοί μας δεν κάνουν πράξη τα όσα εξαγγέλλουν». Ακολουθεί το πλήρες κείμενο του Υπομνήματος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης, με τις θέσεις και τις προτάσεις για τα προβλήματα της Αγοράς και των Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων...

ΥΠΟΜΝΗΜΑ ΘΕΣΕΩΝ – ΠΡΟΤΑΣΕΩΝ
ΤΟΥ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΥ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ
26 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2017
Αξιότιμε Κύριε Πρωθυπουργέ,
Η σημερινή σύσκεψη, την οποία είχατε την πρωτοβουλία να συγκαλέσετε στη Θεσσαλονίκη, κάτι το εξαιρετικά θετικό, πραγματοποιείται στην πιο δύσκολη συγκυρία για το χώρο των επαγγελματιών και των Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων γενικότερα, καθώς βιώνουμε με ιδιαίτερα επώδυνο τρόπο:
 1. Τη μείωση της αγοραστικής δύναμης του έλληνα καταναλωτή, που οδήγησε σε μείωση της κατανάλωσης σε όλα τα επίπεδα, κάτι που επέφερε εκατοντάδες χιλιάδες λουκέτα σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις.
 2. Η διαρκής επίθεση του κράτους στην ιδιωτική οικονομία, που εκδηλώνεται συνεχώς μέσω της υπερφορολόγησης, της έγερσης εμποδίων στην επιχειρηματικότητα και την στρεβλή λειτουργία των κρατικών υπηρεσιών, ελεγκτικών και μη, οι οποίες διακρίνονται για την αναποτελεσματικότητα τους, την χαώδη λειτουργία τους, την απίστευτη γραφειοκρατία αλλά και τη διαφθορά.
Μέσα στο πλαίσιο αυτό, οι θέσεις και οι προτάσεις μας καλύπτουν πέντε άξονες:
 1. Πραγματική οικονομία: Θα πρέπει να σταματήσει η υπερφορολόγηση, που στραγγίζει την ιδιωτική οικονομία και περιορίζει την καταναλωτική δύναμη του πολίτη. Τώρα, οι παρεμβάσεις θα πρέπει να γίνουν στον τομέα των εξόδων και όχι σε αυτό των εσόδων, δηλαδή να υπάρχουν σοβαρές μειώσεις στο λειτουργικό κόστος της κρατικής μηχανής.
 2. Κρατική Μηχανή: στο πλαίσιο αυτό, θα πρέπει να διαλυθούν όλες οι άχρηστες ή υπολειτουργούσες κρατικές υπηρεσίες, να μεταταγεί το προσωπικό εκεί όπου είναι απαραίτητο και γενικότερα να συμμαζευτούν όλα τα οικονομικά μεγέθη. Και παράλληλα η λειτουργία όλων των Κρατικών Υπηρεσιών να είναι απλοποιημένη, μηχανοργανωμένη, χωρίς γραφειοκρατία και καθυστερήσεις για τους πολίτες.
 3. Τραπεζικός τομέας: οι τράπεζες θα πρέπει να λειτουργήσουν επιτέλους για το λόγο για τον οποίο ιδρύθηκαν: να χρηματοδοτούν τις επιχειρήσεις και να ενισχύουν την Ανάπτυξη, όχι να στραγγαλίζουν την οικονομική δραστηριότητα.
 4. Παραγωγικό μοντέλο: η χώρα θα πρέπει να επενδύσει πάνω σε ένα ορθό και βιώσιμο παραγωγικό μοντέλο, που βασίζεται πάνω στην αγροτική παραγωγή, τον Τουρισμό και τις εφαρμογές υψηλής τεχνολογίας. Αλλά η στροφή πρέπει να γίνει ολοκληρωμένα και συνολικά! Στο σχεδιασμό και τις δράσεις θα πρέπει να συμμετέχουν οι πάντες, από τα υπουργεία και τα πανεπιστήμια, μέχρι τα Επιμελητήρια και τις επιχειρήσεις. Εκεί θα πρέπει να στραφούν όλες οι προσπάθειες της Μεταμνημονιακής Ελλάδας.
 5. Παιδεία και Δια Βίου μάθηση: Η Παιδεία θα πρέπει να συνδεθεί με την Οικονομία. Δεν χρειαζόμαστε άλλους γιατρούς, μηχανικούς ή δικηγόρους, αλλά καταρτισμένα στελέχη τεχνικών, διοικητικών και επιστημονικών ειδικοτήτων. Παράλληλα, θα πρέπει μετά τα χτυπήματα της κρίσης να διαμορφωθούν οι συνθήκες που θα επιτρέψουν στο ανθρώπινο δυναμικό να επανέλθει στην οικονομική δραστηριότητα, αφού καταρτισθεί.
Κλαδικά ζητήματα:
Πέρα από τα θέματα της Ιδιωτικής Οικονομίας, για τον δικό μας κλάδο, αυτόν των Επαγγελματιών και των Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων, υπάρχουν σοβαρά ζητήματα όπως:
 1. Θα πρέπει να αξιοποιηθεί περισσότερο η γνώση και η επάρκεια των Επιμελητηρίων της χώρας. Αυτά έχουν την τεχνογνωσία, το προσωπικό και την υποδομή να αναλαμβάνουν σοβαρότατες λειτουργίες, στον τομέα των αδειοδοτήσεων, των ρυθμίσεων οφειλών, των Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων, των Αναπτυξιακών Νόμων, των διαδικασιών διαμόρφωσης Νόμων και ΚΥΑ. Δυστυχώς οι Κυβερνήσεις, παρά την αναγνώριση σε λεκτικό επίπεδο, δεν υπολογίζουν τα Επιμελητήρια.
 2. Πολλές από τις μεταρρυθμίσεις στην Αγορά Εργασίας αλλά και στην οργάνωση της Αγοράς, που προωθήθηκαν τα τελευταία χρόνια από τα Μνημόνια άφησαν πίσω τους θύματα. Με την πάροδο των ετών θα πρέπει να υπάρχει μέριμνα για μερικούς κλάδους, όπως στον τομέα των ιδιωτικών κατασκευών και της Οικοδομής, η δραστηριότητα των οποίων εκμηδενίστηκε.
Τοπικά ζητήματα
Στη Θεσσαλονίκη και την ευρύτερη περιοχή της, εντοπίζονται, πέρα από τα παραπάνω γενικότερα, και κάποια ζητήματα τοπικής σημασίας και ενδιαφέροντος. Τα κυριότερα από αυτά είναι:
 1. Διασυνοριακή πολιτική: λόγω γεωγραφικής εγγύτητας είναι πολύ ευκολότερη, από ότι για την υπόλοιπη Ελλάδα, η μετανάστευση επιχειρήσεων αλλά και από την πλευρά των καταναλωτών η προμήθεια υλικών και η αγορά υπηρεσιών από γειτονικές χώρες. Το κράτος μέχρι τώρα δεν έχει κάνει το παραμικρό. Εδώ θα πρέπει να υιοθετηθούν πολιτικές της ΕΕ που εφαρμόστηκαν σε άλλες διασυνοριακές περιοχές, με μεγάλη επιτυχία (Ζώνες Ελεύθερου Εμπορίου, Μειωμένοι φορολογικοί συντελεστές, μειωμένα τέλη εισαγωγών- εξαγωγών, ειδικά εργασιακά καθεστώτα κλπ).
 2. Υποδομές: Είναι θετικό ότι τους τελευταίους μήνες προωθήθηκαν σημαντικές παρεμβάσεις στο Αεροδρόμιο και το Λιμάνι Θεσσαλονίκης, ενώ αναμένονται αντίστοιχες στην Εγνατία Οδό, τον ΟΣΕ. Θεωρούμε ότι στις παρεμβάσεις αυτές θα πρέπει να υπάρχει Κοινωνικός Έλεγχος, δηλαδή μία θεσμοθετημένη λειτουργία στην οποία θα εξασφαλίζεται πως οι διαδικασίες προχωρούν σύμφωνα με τα συμφωνηθέντα. Τα Επιμελητήρια θα πρέπει να έχουν βασικό ρόλο στο θεσμό αυτό.
 3. Αστικές συγκοινωνίες: στη διάρκεια της χρονιάς η πόλη βίωσε τεράστια ταλαιπωρία λόγω των κινητοποιήσεων των εργαζομένων στον ΟΑΣΘ, που παράλληλα νέκρωσαν την αγορά. Το Επιμελητήριο μας χαιρέτησε την βούληση της Κυβέρνησης να προχωρήσει σε μέτρα εξυγίανσης των Αστικών Συγκοινωνιών της πόλης, ωστόσο εφιστά την προσοχή της γιατί πιστεύει ότι η αλλαγή από μόνη της δεν είναι αυτοσκοπός και κάθε κίνηση θα πρέπει να οδηγεί σε μία βελτιωμένη και όχι χειρότερη της προηγούμενης κατάσταση.
 4. Αγορά Μοδιάνο: στην αντίστοιχη περυσινή σύσκεψη το ΕΕΘ σας είχε παρακαλέσει να ενεργήσετε ώστε να γίνει δυνατή η εμπλοκή του Επιμελητηρίου μας στη διαδικασία πώλησης της Αγοράς Μοδιάνο από το ΤΑΙΠΕΔ. Δυστυχώς το ΕΕΘ δεν κατόρθωσε να συμμετέχει στο διαγωνισμό για λόγους πέρα από τη θέληση του. Η πώληση ολοκληρώθηκε και αναμένουμε την επένδυση, για την οποία ζητούμε να έχουμε ενεργό ρόλο προς όφελος της αλλά και προς όφελος της πόλης και των επαγγελματιών.
 
Οι προτάσεις μας αναλυτικά
Α. Για το Φορολογικό Σύστημα
1.        Μείωση φορολογικών συντελεστών
Οι φορολογικοί συντελεστές των επιχειρήσεων να μειωθούν από το 29% στο 20%. Ο φόρος μερισμάτων να μειωθεί από το 15% στο 5%. Προκαταβολή φόρου στο 50% του φόρου των κερδών από το 100% και μετά από τα πρώτα πέντε έτη λειτουργίας των επιχειρήσεων.
Μεταφορά φορολογικών ζημιών στα επόμενα δέκα έτη από πέντε που ισχύει.
Για τις ατομικές επιχειρήσεις να υπάρχει αφορολόγητο όπως υπάρχει και στους μισθωτούς γιατί βάσει του συντάγματος όλοι είμαστε ίσοι απέναντι στο νόμο και δεν επιτρέπονται διακρίσεις ή  κλιμάκιο φάρου 10% για κέρδη μέχρι 10.000 ευρώ, τα άνω των 10.000 ευρώ με 20% και   ο φόρος εισοδήματος να πληρώνεται όχι σε 3 διμηνιαίες δόσεις, αλλά σε 8 μηνιαίες, όπως ο φόρος Νομικών Προσώπων.
Σταδιακή κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης (άλλωστε ήταν προσωρινή) , καθώς και του τέλος επιτηδεύματος. Σε πρώτη φάση άμεση μείωση των ποσοστών και ποσών κυρίως για τις ατομικές μικρομεσαίες επιχειρήσεις και σε δύο χρόνια πλήρη κατάργηση. 
2.        Ακατάσχετος επαγγελματικός λογαριασμός
Θα πρέπει οι επαγγελματίες να έχουν ακατάσχετο επαγγελματικό τραπεζικό λογαριασμό χωρίς όριο και μέχρι το ύψος των υποχρεώσεων (μισθοδοσία, ενοίκιο, ΔΕΚΟ, φόροι, ασφαλιστικές εισφορές, κ.λπ.), ώστε να μπορούν να πληρώνουν τις υποχρεώσεις τους.
3.    Ρύθμιση 100 δόσεων για χρέη στην εφορία και ασφαλιστικά ταμεία.
Να επανέρθει η ρύθμιση των 100 δόσεων για όλες τις επιχειρήσεις, χωρίς τους περιοριστικούς όρους που αφορούν την πληρωμή των τρεχουσών υποχρεώσεων, σε συνδυασμό και με τη δημιουργία του ακατάσχετου τραπεζικού λογαριασμού. Δεν μπορεί να χάνεται η ρύθμιση εφόσον δεν πληρωθεί έγκαιρα η τρέχουσα υποχρέωση, από τη στιγμή που κάτι τέτοιο δεν μπορεί να γίνει σε μπλοκαρισμένους λογαριασμούς. 
Η πάγια ρύθμιση των φορολογικών χρεών από 12 μήνες να γίνει σε 24 μήνες και να επεκταθεί και στα ασφαλιστικά ταμεία, ενώ το πρόστιμο εκπρόθεσμης καταβολής της  δεύτερης δόσης από 15% να γίνει 5%.
4.        Παραγραφές
 Θα πρέπει να γίνει σαφές από το Υπουργείο Οικονομικών σε ποιες χρήσεις οι ΔΟΥ μπορούν να κάνουν έλεγχο και ποιες χρήσεις έχουν παραγραφεί. Δεν μπορεί οι φορολογικοί ελεγκτές να διενεργούν ελέγχους σε υποθέσεις οι οποίες ακυρώνονται από τα Διοικητικά Δικαστήρια λόγω παραγραφής.
Επίσης για πράξεις διοικητικού, εκτιμώμενου ή διορθωτικού προσδιορισμού φόρου για περιπτώσεις φοροδιαφυγής από τα είκοσι χρόνια που μπορεί να εκδοθεί η πράξη, το διάστημα να γίνει  εντός δέκα (10) ετών από τη λήξη του έτους εντός του οποίου λήγει η προθεσμία υποβολής δήλωσης.
5.      Κάτοικοι εξωτερικού
Θα πρέπει άμεσα να γίνει και νομοθετικά δεκτή η απόφαση του ΣτΕ που αφορά τις περιπτώσεις στις οποίες ο σύζυγος ή η σύζυγος είναι στο εξωτερικό. 
6.        ΜΥΦ
Να οριστεί νομοθετικά το κατώτερο όριο των 300 ευρώ όπως ίσχυε και να ισχύει σε όλες τις περιπτώσεις (ελέγχου, εκπρόθεσμων διακοπών, κ.λπ.) 
7.   ΕΝΦΙΑ
Να επανέλθει η απαλλαγή από τη φορολόγηση των επαγγελματικών ακινήτων που ιδιοχρησιμοποιούνται για την άσκηση επιχειρηματικής δραστηριότητας και επίσης να απαλλάσσονται του φόρου τα κενά και μη ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα.
8.  ΦΠΑ
Μείωση του ΦΠΑ στο 20% σταδιακά στα επόμενα δύο χρόνια. Απαλλαγή από το ΦΠΑ (αγορών, δαπανών και πωλήσεων ) των πολύ μικρών επιχειρήσεων με τζίρο χονδρικής (αγαθών και υπηρεσιών) μέχρι 150.000 ευρώ. Η απαλλαγή να ισχύει και για τις επιχειρήσεις λιανικού εμπορίου για το ΦΠΑ αγορών και δαπανών, ενώ οι πωλήσεις να υπόκεινται σε ΦΠΑ ό οποίος να αποδίδεται αυτόματα μέσω με την ηλεκτρονική σύνδεση των φορολογικών μηχανισμών και των P.O.S. με το Υπουργείο Οκονομικών.
9. ΠΑΡΟΧΗ ΣΕ ΕΙΔΟΣ
Κατάργηση της φορολόγησης της παροχής σε είδος για τα επιβατικά αυτοκίνητα των επιχειρήσεων με κυβισμό μέχρι 2.000. και του φόρου πολυτελούς διαβίωσης μέχρι τα 3.000 κυβικά.
10. ΠΟΘΕΝ ΕΣΧΕΣ
Κατάργηση του πόθεν έσχες για την αγορά επιχειρήσεων ή σύσταση ή αύξηση του κεφαλαίου επιχειρήσεων που λειτουργούν ατομικώς ή με τη μορφή ομόρρυθμης ή ετερόρρυθμης ή ανώνυμης εταιρείας ή περιορισμένης ευθύνης εταιρίας ή ιδιωτικής κεφαλαιουχικής εταιρίας ή κοινωνίας ή κοινοπραξίας ή αστικής εταιρίας ή αγορά εταιρικών μερίδων και χρεογράφων γενικώς.. Επίσης κατάργηση του πόθεν έσχες για την αγορά επαγγελματικών ακινήτων και πάγιου εξοπλισμού για τις ατομικές επιχειρήσεις που θα ιδιοχρησιμοποιήσουν .
11. ΤΟΚΟΙ ΚΑΙ ΠΡΟΣΤΙΜΑ - ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ ΠΡΟΣΦΥΓΗΣ
Να μειωθούν οι τόκοι και τα πρόστιμα και να εξορθολογισθούν οι διατάξεις των άρθρων από 53 έως 62 του ΚΦΔ (ν.4174/2013)
Με την άσκηση της ενδικοφανούς προσφυγής να αναστέλλεται η καταβολή ποσοστού ογδόντα τοις εκατό (80%) του αμφισβητούμενου ποσού, υπό την προϋπόθεση ότι έχει καταβληθεί το υπόλοιπο είκοσι τοις εκατό (20%), από το 50% που ισχύει.
Επίσης η αναστολή, να ισχύει και επί του άμεσου προσδιορισμού του φόρου, καθώς και επί πράξης διοικητικού προσδιορισμού του φόρου, που εκδίδεται με βάση στοιχεία που έχουν παρασχεθεί από τον φορολογούμενο σε φορολογική του δήλωση.
 
12. ΕΚΠΙΠΤΟΜΕΝΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΕΣ ΔΑΠΑΝΕΣ- ΕΠΙΣΦΑΛΕΙΣ ΑΠΑΙΤΗΣΕΙΣ
Για ληξιπρόθεσμες απαιτήσεις μέχρι το ποσό των χιλίων (1.000) ευρώ που δεν έχουν εισπραχθεί για διάστημα άνω των δώδεκα (12) μηνών, ο φορολογούμενος δύναται να σχηματίσει πρόβλεψη επισφαλών απαιτήσεων σε ποσοστό εκατό τοις εκατό (100%) της εν λόγω απαίτησης, χωρίς να χρειάζεται να  έχουν αναληφθεί οι κατάλληλες ενέργειες για τη διασφάλιση του δικαιώματος είσπραξης της εν λόγω απαίτησης. Διότι το κόστος ανάληψης των κατάλληλων ενεργειών είναι μεγαλύτερο από το φορολογικό όφελος της έκπτωσης ως δαπάνης της πρόβλεψης των εν λόγω επισφαλών απαιτήσεων. Επίσης να εκπίπτει ως δαπάνη  και ο ΦΠΑ των επισφαλών απαιτήσεων εφ΄ όσον έχει καταβληθεί.
Β. Προτάσεις για βελτίωση του ασφαλιστικού
1) Βελτίωση του ν. 4387/2016 στα άρθρα 38,39,40 ως προς τον τρόπο υπολογισμού των εισφορών και το ύψος του πλαφόν των 1580 ευρώ για την ανώτατη εισφορά, αφορά επιχειρήσεις που μέχρι σήμερα ήταν βιώσιμες και οδηγούνται είτε στη μείωση του τζίρου και απόλυση προσωπικού, είτε στη μετανάστευση σε άλλες χώρες.
Χαρακτηριστικά παραδείγματα το κλείσιμο επιχειρήσεων στην Ελλάδα με νέα έναρξη σε βαλκανικές χώρες και Κύπρο, με ασφαλιστική, φορολογική και γραφειοκρατική αντιμετώπιση χαμηλού κόστους.
2) Αλλαγές στην ασφάλιση για εργαζόμενους με παροχή υπηρεσιών (μπλοκάκι) μέχρι και δύο αποδείξεις σε μηνιαία βάση.
3) Επαναφορά των ρυθμίσεων χρεών στις 120 δόσεις.
4) Διαγραφή χρεών κλάδου ασθένειας από τις βεβαιωθείσες εισφορές οφειλών για τις οποίες δεν έγινε χρήση.
5) Δικαίωμα απονομής σύνταξης για τις καταβληθείσες εισφορές και ταυτόχρονη ρύθμιση χρεών με παρακράτηση αναλογίας από τη σύνταξη για οφειλές μέχρι και 50.000 ευρώ.
6) Χορήγηση βιβλιαρίου ασθενείας με καταβολή έστω και μέρους των εισφορών σε μηνιαία βάση.
7) Υπολογισμός σύνταξης επί όλου του ασφαλιστικού βίου όπως ίσχυε μέχρι σήμερα με δεδομένο ότι το κεφαλαιοποιητικό  σύστημα ήταν καταστατικά αλλά και νομοθετικά κατοχυρωμένο για τους ελεύθερους επαγγελματίες.
8) Ενίσχυση του Ε.Φ.Κ.Α. με έσοδα από άλλες πηγές πέρα των εισφορών που αναλογούν μισθωτούς-ελεύθερους επαγγελματίες.
9) Αξιοποίηση ακίνητης περιουσίας ασφαλιστικών ταμείων.
 

Ημερολόγιο εκδηλώσεων

Ιούνιος
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
     

NEWSLETTER