ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

23.06.2017

Newsletter

ΕΕΘ: Ναι στους ελέγχους, όχι στα κατοχικά μπλόκα!

Έκκληση στην Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων αλλά και σε κάθε υπηρεσία φορολογικών ελέγχων μετά από δεκάδες παράπονα για τη συμπεριφορά ελεγκτών, κάνει το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης, σε επιστολή του προς τον διοικητή κ. Πιτσιλή.
Όπως τονίζεται στην επιστολή, που υπογράφεται από τον Πρόεδρο μας Μιχάλη Ζορπίδη, το ΕΕΘ είναι πάντα υπέρ της νομιμότητας και στηρίζει όλες τις προσπάθειες πάταξης της φοροδιαφυγής! Ωστόσο, ζητά οι έλεγχοι να γίνονται χωρίς ακρότητες, με έμφαση στην ουσία και όχι σε τυπολατρικές μεθόδους, ενώ σημασία έχει και ο τρόπος με τον οποίος συμπεριφέρονται οι ελεγκτές, καθώς είναι εξαιρετικά άσχημο για τον επαγγελματία να διαταράσσεται η ομαλή λειτουργία της επιχείρησης του.
"Δυστυχώς είμαστε αναγκασμένοι να υπενθυμίσουμε ότι όσοι μικρομεσαίοι επιχειρηματίες, κατόρθωσαν να επιβιώσουμε μέσα στην κρίση, καταβάλουν ηρωικές προσπάθειες για να διατηρήσουν τις επιχειρήσεις τους, να κρατήσουν ζωντανές κάποιες θέσεις εργασίας και να πληρώνουν φόρους και ασφαλιστικές εισφορές! Το τελευταίο πράγμα που χρειάζονται μέσα στην σκληρή και αγωνιώδη καθημερινότητα τους είναι «επισκέψεις» δίκην δυνάμεως κατοχής", τονίζει στην επιστολή του ο κ. Ζορπίδης.

Όλη η επιστολή έχει ως εξής:
Αγαπητέ Κύριε Πιτσιλή,
Τις τελευταίες εβδομάδες δεχόμαστε σωρεία παραπόνων από μέλη μας, προερχόμενα κυρίως από τουριστικές περιοχές της Θεσσαλονίκης για τον τρόπο με τον οποίο διεξάγονται οι φορολογικοί έλεγχοι στις επιχειρήσεις του.
Σπεύδω να διευκρινίσω ότι το Επιμελητήριο μας όσο και εγώ προσωπικά έχουμε δηλώσει επανειλημμένως την στήριξη μας προς κάθε ενέργεια που στοχεύει στην πάταξη της φοροδιαφυγής. Και έχουμε καταδικάσει κάθε ενέργεια εκτός της φορολογικής νομοθεσίας, ακόμη κι αν αυτή προέρχεται από μέλη μας. Το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης παραμένει πιστό στις αρχές του και ως δημόσιος φορέας προτρέπει με κάθε ευκαιρία τους πάντες να τηρούν απαρέγκλιτα τη νομιμότητα.
Δεν θα παρεμβαίναμε λοιπόν σε καμία περίπτωση για να καλύψουμε φοροφυγάδες. Ωστόσο, έχει σημασία ο τρόπος με τον οποίο γίνονται οι έλεγχοι. Πιστεύουμε αταλάντευτα ότι δεν εξυπηρετεί σε τίποτε να δυσχεραίνεται η λειτουργία μίας επιχείρησης, κατά την ώρα του ελέγχου. Όπως και ότι τίποτε από την ουσία ενός ελέγχου δεν διαταράσσεται εάν οι ελεγκτικοί υπάλληλοι είναι ευγενικοί, διατηρούν χαμηλούς τόνους και δεν επιδεικνύουν υπερβάλλοντα ζήλο! Πιστεύουμε ότι θα πρέπει επικεντρώνονται σε εκείνες τις παραβάσεις, που είναι σημαντικές και όχι να ακολουθούν μία τυπολατρία και εμμονή στο γράμμα του νόμου, όπως σ’ αυτές  που αφορούν την απόκρυψη σημαντικής φορολογικής ύλης. Νομίζουμε επίσης ότι σκοπός κάθε ελέγχου είναι η διαπίστωση μίας παράβασης και όχι η επίδειξη δύναμης.
Παράλληλα, όπως και εσείς πολύ καλά γνωρίζετε, το χάος που ισχύει για τα προβλεπόμενα από τη φορολογική νομοθεσία αφήνει πολλά κενά. Οι συνεχείς νόμοι, οι παλαιότεροι αναχρονιστικοί, τα δεκάδες νέα και παλαιότερα Προεδρικά Διατάγματα και Υπουργικές Αποφάσεις και τροποποιήσεις των Κωδίκων έχουν δημιουργήσει ένα πλαίσιο με σημαντικές ασάφειες, κενά και αλληλοαναιρούμενες παραγράφους.
Κάθε έλεγχος θα πρέπει να λαμβάνει υπόψη του το πλαίσιο αυτό!   
Δυστυχώς, είναι δεκάδες τα παράπονα που λαμβάνουμε για προβληματικές συμπεριφορές και ελέγχους με αποκλειστικό σκοπό την επιβολή προστίμων, ακόμη και για άνευ σημασίας παρατυπίες.
Δυστυχώς είμαστε αναγκασμένοι να υπενθυμίσουμε ότι όσοι μικρομεσαίοι επιχειρηματίες, κατόρθωσαν να επιβιώσουμε μέσα στην κρίση, καταβάλουν ηρωικές προσπάθειες για να διατηρήσουν τις επιχειρήσεις τους, να κρατήσουν ζωντανές κάποιες θέσεις εργασίας και να πληρώνουν φόρους και ασφαλιστικές εισφορές! Το τελευταίο πράγμα που χρειάζονται μέσα στην σκληρή και αγωνιώδη καθημερινότητα τους είναι «επισκέψεις» δίκην δυνάμεως κατοχής.


 

Ημερολόγιο εκδηλώσεων

Αύγουστος
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
   
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
 

NEWSLETTER