ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

20.06.2017

Newsletter

Τους Πολιτικούς αρχηγούς "βλέπει" ο Τσίπρας

Τον κύκλο επαφών του με τους πολιτικούς αρχηγούς ολοκληρώνει σήμερα ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας.
Χθες, ο κ. Τσίπρας συναντήθηκε με τον επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρο Θεοδωράκη και τον πρόεδρο της Ένωσης Κεντρώων Βασίλη Λεβέντη, ενώ σήμερα θα ξεκινήσει τις επαφές του στις 11.00 π..μ με τον γ.γ. της Κ.Ε. του ΚΚΕ,Δημήτρη Κουτσούμπα.
Στις 12 το μεσημέρι θα προσέλθει στο Μαξίμου η επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Φώφη Γεννηματά, ενώ θα ακολουθήσει στις 13:30 η συνάντηση του κ. Τσίπρα με τον πρόεδρο της Ν.Δ. Κυριάκο Μητσοτάκη.


Σύμφωνα με την σημερινή "Καθημερινή", ο κ. Τσίπρας απευθύνει εμμέσως αίτημα συναίνεσης προς τους συνομιλητές του, υποστηρίζοντας, όπως φάνηκε χθες, ότι μετά τη συμφωνία στο Eurogroup της περασμένης εβδομάδας έχουν διαμορφωθεί οι συνθήκες για να προχωρήσει μπροστά η χώρα και δεν είναι τώρα η κατάλληλη συγκυρία να αναλώνονται οι πολιτικές δυνάμεις σε εσωτερικές συγκρούσεις. Είναι εξαιρετικά αμφίβολο, πάντως, αν θα βρεθεί κάποιος από τους συνομιλητές του που να συμμερίζεται την άποψη ότι η κυβέρνηση διαμόρφωσε, με τη συμφωνία που πέτυχε, περιβάλλον ικανό για να επιτύχει τη φυγή προς τα εμπρός.
Τα πρωθυπουργικά επιχειρήματα για τα πλεονεκτήματα της συμφωνίας άκουσε πρώτος ο επικεφαλής του Ποταμιού, κ. Σταύρος Θεοδωράκης, ο οποίος, σε σχέση με την πρόσφατη συμφωνία στο Eurogroup, επέμεινε στην άποψη που έχει επανειλημμένως διατυπώσει το Ποτάμι. Οτι δηλαδή η τακτική της καθυστέρησης που επέλεξε ως διαπραγματευτική «στρατηγική» της η κυβέρνηση, όχι μόνον δεν απέβη προς όφελος της χώρας, αλλά επέφερε μια πολύ πιο επώδυνη για τους εργαζομένους και τους συνταξιούχους συμφωνία απ’ αυτήν που θα είχε επιτευχθεί αν ο κ. Τσίπρας έδινε το «πράσινο φως» να κλείσουν οι συζητήσεις με την τρόικα τους προηγούμενους μήνες. Και με αυτό το σκεπτικό ο επικεφαλής του Ποταμιού υπογράμμισε στον πρωθυπουργό την πάγια άποψή του ότι δεν υπάρχει καμία περίπτωση να διαμορφωθούν συνθήκες ανάπτυξης, αν δεν μειωθούν το ταχύτερον οι φόροι, τόσο στα φυσικά πρόσωπα όσο και στις επιχειρήσεις.
 
Το δεύτερο θέμα που συζητήθηκε ήταν το Κυπριακό. Και αν κάτι επισήμανε ο κ. Θεοδωράκης στον πρωθυπουργό είναι η ανάγκη να τηρηθεί μέχρι κεραίας το δόγμα «η Κύπρος αποφασίζει, η Ελλάδα στηρίζει», χωρίς να κρύβει τις επιφυλάξεις του για πολλές από τις επιλογές του υπουργού Εξωτερικών κ. Ν. Κοτζιά τις οποίες χαρακτήρισε προσωπικές και όχι εθνικές. Ο κ. Τσίπρας τον διαβεβαίωσε, πάντως, ότι ο ίδιος έχει την τελική ευθύνη των αποφάσεων.
Αμέσως μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης του πρωθυπουργού με τον κ. Θεοδωράκη, την πόρτα του Μαξίμου πέρασε ο πρόεδρος της Ενωσης Κεντρώων, κ. Βασίλης Λεβέντης. Σε σχέση με τη συμφωνία, ο κ. Λεβέντης ανέφερε ότι εξαρχής η άποψή του ήταν αυτή να επιτευχθεί, αλλά όχι προσφέροντας τα πάντα. Ο πρόεδρος της Ενωσης Κεντρώων επανέλαβε την πρότασή του για σχηματισμό οικουμενικής κυβέρνησης, ενώ, όπως είπε, εξέφρασε προς τον κ. Τσίπρα τον προβληματισμό του για το εάν οι δυνάμεις στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ είναι αρκετά ευρωπαϊκές. Πάντως, στην πρόταση περί οικουμενικής, ο πρωθυπουργός απάντησε ότι θα προχωρήσει μόνος του, είπε ο κ. Λεβέντης.
 

Ημερολόγιο εκδηλώσεων

Ιούνιος
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
     

NEWSLETTER