ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

16.06.2017

Newsletter

(Επιέλους) συμφωνία στην "Ευρωομάδα"!

Μετά από διαπραγματεύσεις 18 μηνών έκλεισε χθες η 2η Αξιολόγηση του Ελληνικού Προγράμματος, καθώς η "Ευρωομάδα" αποφάσισε να εγκρίνει τη συμφωνία με την ελληνική πλευρά και να δώσει το "πράσινο φως" για την εκταμίευση δόσης ποσού 8,5 δισ. ευρώ, κάτι που ικανοποίησε πλήρως τον Αλέξη Τσίπρα.

Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, «σήμερα η Ελλάδα γυρίζει σελίδα. Έχουμε μια συμφωνία που ανταποκρίνεται στις θυσίες του ελληνικού λαού. Με ενότητα και αποφασιστικότητα προχωράμε μπροστά για τη δίκαιη ανάπτυξη και την επούλωση των πληγών της κρίσης».
Η ΝΔ σχολίασε ότι "η κυβέρνηση πήρε ό,τι της έδωσαν. Και οι λεονταρισμοί του κ. Τσίπρα αποδείχτηκαν μια χιλιοπαιγμένη επικοινωνιακή μεθόδευση η οποία δεν πείθει πλέον κανέναν". Η Πειραιώς λέει πως δυστυχώς για τη χώρα, η κυβέρνηση πέρασε, για μία ακόμα φορά, κάτω από τον πήχη που η ίδια είχε θέσει και πως σήμερα ολοκληρώθηκε η δεύτερη αξιολόγηση με τεράστια καθυστέρηση και βαρύ κόστος για τους πολίτες.

Ο Ευκλ. Τσακαλώτος δήλωσε ότι «όπως είπαν πολλοί σήμερα, υπάρχει τώρα φως στο τέλος του τούνελ. Μπορούμε να κοιτάμε μπροστά με αισιοδοξία. Η τελευταία παράγραφος στην ανακοίνωση (σ.σ. του Eurogroup) λέει ότι θα στηρίξουμε την Ελλάδα για να βγει στις αγορές και να σταθεί στα πόδια της. Το πετυχαίνουμε με καλύτερη διαύγεια στο χρέος. Υπάρχει περισσότερη διαύγεια στα μεσοπρόθεσμα μέτρα και παράλληλα υπάρχει ένας μηχανισμός που θα σχετίζει την ανάπτυξη με την αύξηση ή μείωση των μέτρων για το χρέος. Υπάρχει επίσης έμφαση στις επενδύσεις και την ανάπτυξη. Αυτό είναι κρίσιμο γιατί βλέπουμε και τον παρονομαστή στη σχέση χρέος/ΑΕΠ. Όλο αυτό μας δίνει εμπιστοσύνη ότι θα είμαστε σε θέση να βγούμε από το πρόγραμμα τον Αύγουστο του 2018». Συμπλήρωσε δε, ότι «είμαι πολύ πιο χαρούμενος τώρα, από όσο ήμουν στις 22 Μαΐου».

Η "Καθημερινή" στην ανταπόκριση της από το Λουξεμβούργο τονίζει ότι "μία πιο μεγάλη δόση απ’ ό,τι αναμενόταν, ύψους 8,5 δισ. ευρώ, και πιο «γενναιόδωρες υποσχέσεις» για το χρέος εξασφάλισε η ελληνική πλευρά, χωρίς όμως να διασφαλίζει τη σφραγίδα του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, ενώ η συμμετοχή της χώρας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας μεταφέρεται για το μέλλον. Τα βασικά σημεία της χθεσινής συμφωνίας, στην ουσία –αλλά όχι και στις διατυπώσεις– δεν διαφέρουν από αυτά που βρίσκονταν στο τραπέζι του Eurogroup του περασμένου Μαΐου, σύμφωνα με την εφημερίδα.

Σύμφωνα με τη σημερινή "Αυγή", Ισχυρή βάση για απαλλαγή της Ελλάδας από τα Μνημόνια και τη διεθνή επιτροπεία με τη λήξη του τρέχοντος προγράμματος τον Αύγουστο του 2018 προσφέρει η χθεσινή απόφαση του Eurogroup τόσο επί των μέτρων της δεύτερης αξιολόγησης όσο και επί των αναγκαίων παρεμβάσεων για τη βιωσιμότητα του δημοσίου χρέους.

Ημερολόγιο εκδηλώσεων

Αύγουστος
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
   
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
 

NEWSLETTER