ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

26.05.2017

Newsletter

Διαβουλεύσεις για το Χρέος

Η ρύθμιση του ελληνικού δημοσίου χρέους βρέθηκε στο επίκεντρο των συνομιλιών του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με την καγκελάριο της Γερμανίας Άγκελα Μέρκελ και τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν, στο περιθώριο της συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες.
Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές που επικαλείται σήμερα η "Ναυτεμπορική", ο Πρωθυπουργός είχε την ευκαιρία να συζητήσει σε πολύ καλό κλίμα κατ΄ ιδίαν με την κ. Μέρκελ και τον κ. Μακρόν, αλλά και με τους δύο από κοινού, για το ζήτημα του χρέους.
Οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι ο κ. Τσίπρας, η κ. Μέρκελ και ο κ. Μακρόν δεσμεύθηκαν να βρίσκονται τις επόμενες ημέρες σε επικοινωνία προκειμένου να εργασθούν για την εξεύρεση της καλύτερης δυνατής λύσης, με ορόσημο τοEurogroup της 15ης Ιουνίου.
 
Περισσότερη ακρίβεια για το χρέος ζητεί το ΔΝΤ
Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο χρειάζεται περισσότερη ακρίβεια και πιο συγκεκριμένα στοιχεία για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους προκειμένου να υποστηρίξει χρηματοδοτικά το πρόγραμμα, δήλωσε νωρίτερα ο εκπρόσωπός του Τζέρι Ράις.
Κατά την ενημέρωση των δημοσιογράφων στην Ουάσιγκτον την Πέμπτη, ο κ. Ράις σημείωσε πως το Ταμείο καλωσορίζει τη νομοθέτηση ενός ισχυρού πακέτου μεταρρυθμίσεων από την πλευρά της Ελλάδας.
Για το χρέος, τόνισε ότι συνεχίζονται οι διαβουλεύσεις, καθώς και ότι η θέση του Ταμείου δεν έχει αλλάξει.

Σύμφωνα με τη σημερινή "Χάντεσμπλατ", το ότι οι Έλληνες δεν συμφώνησαν με αυτή τη συμφωνία εις βάρος τους, δεν μπορεί να εκπλήσσει κανέναν. Ο Τσίπρας χρειάζεται επιτυχίες, για να μπορεί να περάσει στον κόσμο το μεγάλο πακέτο περικοπών που μόλις υιοθέτησε. (…) Το κούρεμα χρέους θα ήταν μία τέτοια επιτυχία. Κι αν δεν μπορεί να έρθει τόσο γρήγορα όσο θα ήθελε ο Έλληνας πρωθυπουργός, μία καλή εναλλακτική λύση θα ήταν η συμμετοχή στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ. Στο οποίο όμως δεν μπορούν να προσχωρήσουν οι Έλληνες, εάν δεν επιβεβαιωθεί στοιχειωδώς η βιωσιμότητα του χρέους. Προϋπόθεση θα ήταν η συμφωνία όλων των εμπλεκομένων στην ανάλυση βιωσιμότητας της Ε.Ε.. Αλλά η συμφωνία Σόιμπλε-ΔΝΤ δεν προσφέρει στους Έλληνες καμία από τις δύο εναλλακτικές λύσεις».

Χθες, ήρθαν στο φως της δημοσιότητας τα πρακτικά της συνεδρίασης της Ευρωομάδας, από τα οποία γίνεται σαφής η σύγκρουση ανάμεσα στον Σόιμπλε και το ΔΝΤ για το θέμα του ελληνικού χρέους.

Ημερολόγιο εκδηλώσεων

Αύγουστος
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
   
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
 

NEWSLETTER