ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

23.05.2017

Newsletter

Χωρίς συμφωνία η χθεσινή "Ευρωομάδα"!

Xωρίς συμφωνία για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους έληξε η χθεσινή συνεδρίαση του Eurogroup, καθώς δεν μπόρεσαν να γεφυρωθούν οι διαφορές ανάμεσα στη γερμανική πλευρά και στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο έπειτα από οκτώ ώρες διαπραγματεύσεων και με τη συζήτηση να μεταφέρεται στο επόμενο Eurogroup στις 15 Ιουνίου.
Όπως γράφει σήμερα η "Καθημερινή", παρόλο που δεν επιτεύχθηκε συμφωνία ανάμεσα στους Ευρωπαίους και στο ΔΝΤ, τέθηκαν οι βάσεις για να γίνει κάτι τέτοιο στην επόμενη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών. «Ημασταν πολύ κοντά σε συμφωνία αλλά σήμερα δεν κατέστη εφικτό» είπε ο κ. Ντάισελμπλουμ και πρόσθεσε πως οι πρέπει οι συμβαλλόμενοι να κοιτάξουν «διαφορετικές επιλογές και να προσαρμόσουν τις προσδοκίες τους», ενώ δήλωσε σίγουρος ότι θα υπάρξει μία οριστική συμφωνία στο επόμενο Eurogroup στις 15 Ιουνίου. «Είμαι πεπεισμένος ότι αν όλες οι πλευρές έχουν τη διάθεση να συμβιβαστούν, τότε δεν θα είναι ιδιαίτερα δύσκολο να έρθουμε σε συμβιβασμό μέσα σε τρεις εβδομάδες» είπε και ο κ. Τσακαλώτος με τη λήξη της συνεδρίασης.

Ευρωπαίος αξιωματούχος εξηγούσε στην «Κ» ότι η συμφωνία τελικά δεν επιτεύχθηκε γιατί η ελληνική πλευρά δεν τη δέχτηκε, προκρίνοντας ότι η πρόταση ήταν ιδιαίτερα γενική, για τον ρόλο του ΔΝΤ, για το πότε θα εκταμίευε τη δική του δόση και αυτό θα δημιουργούσε περισσότερη ασάφεια στην ελληνική οικονομία.

Η "Αυγή"
Σύμφωνα με τη σημερινή "Αυγή", έλλειμμα βούλησης και αποφασιστικότητας για μια καθαρή λύση στο ελληνικό θέμα επέδειξε το Eurogroup, με πρωτεργάτη και πάλι τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών. Παρά τη μακρά συζήτηση για τη βιωσιμότητα του χρέους, στάθηκε αδύνατο να γεφυρωθεί το χάσμα μεταξύ Σόιμπλε και ΔΝΤ σε αρκετές παραμέτρους του ζητήματος, που σχετίζονται είτε με το ύψος των πρωτογενών πλεονασμάτων μετά το 2022 είτε με τις «ωριμάνσεις» των δανείων. Οι διαφορές αφορούν πρωτίστως την απροθυμία του Σόιμπλε να προσδιορίσει επαρκώς, πιθανότατα λόγω των γερμανικών εκλογών εντός του έτους, τα μέτρα που θα καθιστούσαν το χρέος βιώσιμο. Πάντως, χαιρετίστηκε η «τεχνική συμφωνία» επί των θεμάτων της δεύτερης αξιολόγησης και συμφωνήθηκε το ύψος των πλεονασμάτων μέχρι το 2022 στο 3,5%.

Ημερολόγιο εκδηλώσεων

Ιούνιος
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
     

NEWSLETTER