ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

05.05.2017

Newsletter

Βερολίνο και ESM "προσγειώνουν" το Μαξίμου για το Χρέος

Μπορεί ο Αλ.Τσίπρας να εξαγγέλλει ότι κανένα μέτρο της συμφωνίας δεν πρόκειται να εφαρμοστεί εάν δεν υλοποιηθούν οι αποφάσεις για την ελάφρυνση του ελληνικού Χρέους, ωστόσο το Βερολίνο έχει διαφορετική άποψη: Δεν προετοιμάζονται μέτρα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους, διαμηνύει το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών, διαψεύδοντας σχετικό δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας Handelsblatt. Όπως επισημαίνει το γερμανικό ΥΠΟΙΚ, η απόφαση για το εάν χρειάζεται ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, θα ληφθεί το 2018.
«Καμία ελάφρυνση δεν ετοιμάζεται. Όσον αφορά σε πιθανά μέτρα για το χρέος, καταλήξαμε σε μία ξεκάθαρη συμφωνία στο ανακοινωθέν του Eurogroup, τον Μάιο του 2016. Σύμφωνα με αυτήν, μετά από την πλήρη εφαρμογή του προγράμματος προσαρμογής, θα εξεταστεί κατά πόσο μέτρα για το χρέος είναι αναγκαία» ανέφερε, υπογραμμίζοντας ότι «αυτό εξακολουθεί να ισχύει».
Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, το γερμανικό ΥΠΟΙΚ στάθηκε εκ νέου στην ανάγκη εφαρμογής μεταρρυθμίσεων από την πλευρά της Αθήνας, εκτιμώντας ότι έτσι θα εξασφαλιστεί η βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους.
Σε δημοσίευμά της, η γερμανική οικονομική εφημερίδα Handelsblatt ανέφερε ότι οι θεσμοί ετοιμάζουν κοινή πρόταση για την ελάφρυνση του ελληνικού δημόσιου χρέους.
Βάσει του δημοσιεύματος, βασικό στοιχείο της πρότασης είναι μια ανταλλαγή χρέους, με τον ESM να αγοράζει δάνεια ύψους 13 δισ. του ΔΝΤ προς την Ελλάδα, τα οποία λήγουν το 2019 ή και αργότερα, χρησιμοποιώντας αναξιοποίητα κεφάλαια από το ελληνικό πρόγραμμα.
Ο ESM θα προσφέρει χαμηλότερα επιτόκια και μεγαλύτερες περιόδους αποπληρωμής, βοηθώντας σημαντικά την Αθήνα, κατά τη γερμανική εφημερίδα.
Σύμφωνα με πληροφορίες της Handelsblatt, η γερμανική κυβέρνηση δεν αντιτίθεται κατ’ αρχήν στην ιδέα της ανταλλαγής χρεών, με το Βερολίνο να βλέπει την πρόταση ως μία από τις πολλές επιλογές που υπάρχουν.
Πάντως, όπως σημειώνεται στο δημοσίευμα, η απόφαση για τη διαχείριση του ελληνικού χρέος δεν πρόκειται να ληφθεί πριν από τη λήξη του τρέχοντος προγράμματος, στα μέσα του επόμενου έτους.
Πηγή: naftemporiki.gr

Στο ίδιο πνεύμα και ο ESM
Ο εκπρόσωπος τύπου του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, Wolfgang Proissl  έστειλε το μήνυμα ότι «το εάν και σε ποιο βαθμό όλο αυτό οδηγήσει στο τέλος σε ελαφρύνσεις, δεν είναι κάτι που βλέπουμε στον ορίζοντα». 
Αφορμή για τη δήλωση αποτέλεσε δημοσίευμα της Frankfurter Allgemeine Zeitung, με τίτλο «Η Ελλάδα πιο κοντά σε νέα δάνεια» το οποίο ο εκπρόσωπος του ESM διέψευσε.

 

Ημερολόγιο εκδηλώσεων

Ιούνιος
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
     

NEWSLETTER