ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

19.12.2016

Newsletter

Κρίσιμη εβδομάδα για τα μέτρα

Την ώρα που στην κυβέρνηση και αξιωματική αντιπολίτευση διασταυρώνουν τα ξίφη τους για τα λεγόμενα «κοινωνικά μέτρα» Τσίπρα, ξεκινά από σήμερα μια κρίσιμη εβδομάδα εντός της οποίας θα κριθεί - πλην συγκλονιστικού απροόπτου - το «ξεπάγωμα» ή μη της δέσμης βραχυπρόθεσμων μέτρων για την απομείωση του ελληνικού χρέους, όπως αποφάσισε το Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου. 
Κι αυτό διότι σύμφωνα τόσο με κυβερνητικές πηγές στην Αθήνα, όσο και του γερμανικού ΥΠΟΙΚ θα πρέπει να αναμένεται τις επόμενες ημέρες η σύγκληση του EuroWorking Group που με βάση την έκθεση-εισήγηση των θεσμών προς τα κράτη – μέλη, θα αποφασίσει για το έκτακτο επίδομα που ανακοίνωσε ο Αλ. Τσίπρας στους χαμηλοσυνταξιούχους.
Σύμφωνα με τη σημερινή "Ναυτεμπορική", κυβερνητικές πηγές εκφράζουν τη βεβαιότητα ότι η εισήγηση θα επιτρέψει, πιθανότατα πριν τις γιορτές των Χριστουγέννων, το «ξεπάγωμα» των βραχυπρόθεσμων μέτρων. Ωστόσο το μεσημέρι της περασμένης Παρασκευής, την ώρα που ο κ. Τσίπρας συναντιόταν στην καγκελαρία με την Άγκελα Μέρκελ, ο εκπρόσωπος Τύπου του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε έκανε λόγο για αρκετά επικριτική πρώτη εισήγηση των θεσμών.
Ταυτόχρονα θα συνεχιστεί η εξ αποστάσεως, αυτήν τη φορά, διαπραγμάτευση με τα τεχνικά κλιμάκια για το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης, όπου παραμένει «ανοιχτό» το δημοσιονομικό για τα έτη 2017 και 2018, οι αλλαγές στην αγορά εργασίας και το θέμα της ενέργειας.
Σε κάθε περίπτωση ο Πρωθυπουργός διαμηνύει σε όλους τους τόνους ότι δεν είναι μέσα στις προθέσεις του η πρόωρη προσφυγή στις κάλπες. Ωστόσο ουδείς γνωρίζει τι θα πράξει αν οι λεγόμενοι «σκληροί» των Βρυξελλών και του Βερολίνου αποφασίσουν να «τραβήξουν το χαλί» - όπως λένε στο Μαξίμου - κάτω από τα πόδια του κ. Τσίπρα με αφορμή  την ανακοίνωση της καταβολής του έκτακτου βοηθήματος. Ειδικά σε συνδυασμό με την καθυστέρηση που φαίνεται να επιδιώκει τόσο το ΔΝΤ, όσο και το Βερολίνο.

Η Εφη Αχτσίογλου
Την αισιοδοξία ότι «θα βρεθεί μια χρυσή τομή μέσω των τεχνικών συζητήσεων, αλλά κυρίως μέσω των πολιτικών πρωτοβουλιών που έχει ήδη αναλάβει η κυβέρνηση» στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης για τη β΄αξιολόγηση, εκφράζει η υπουργός Εργασίας, Έφη Αχτσιόγλου, σε συνέντευξή της στην Εφημερίδα των Συντακτών.
 

Ημερολόγιο εκδηλώσεων

Δεκέμβριος
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
  
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
  

NEWSLETTER